BiH

pružiti zaštitu građaninu

Ombudsmeni pozivaju vlasti da se angažiraju na hitnoj nabavci vakcina

23/02/2021

Ombudsmeni BiH podsjećaju da svako propuštanje preduzimanja mjera od nadležnih organa u cilju osiguranja efikasnog pristupa zdravstvenoj zaštiti predstavlja kršenje ljudskih prava

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine pozivaju sve nivoe vlasti da, u skladu sa svojim nadležnostima, preduzmu mjere u cilju promptne nabavke vakcina neophodnih za imunizaciju, posebno ranjivih kategorija stanovništva.

– Ovom prilikom Ombudsmeni posebno žele ukazati kolika je važnost zdravstvene zaštite koja mora biti organizovana tako da se na najefikasniji način pruži zaštita građaninu. U ostvarenju prava na zdravstvenu zaštitu države se obavezuju da učine dostupnima tehnologije (lijekove, opremu i intervencije) među kojima je i imunizacija – saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

U pogledu vakcinacije Ombudsmeni BiH smatraju da u fokusu mora biti pravo svakog pojedinca na zaštitu zdravlja, ali isto tako i pravo drugih s kojima je u kontaktu.

Ombudsmeni BiH podsjećaju da svako propuštanje preduzimanja mjera od nadležnih organa u cilju osiguranja efikasnog pristupa zdravstvenoj zaštiti predstavlja kršenje ljudskih prava.

– U situaciji kada Bosna i Hercegovina kasni u poređenju s regionom i evropskim zemljama u pogledu procesa vakcinacije, Ombudsmeni BiH smatraju da je neophodno preduzeti hitne mjere koje će omogućiti ravnopravan položaj građana ove zemlje – navodi se u saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.