BiH

cirkus se nastavlja

Velić sjedila na svom mjestu iako je smijenjena, Skupština BPK usvojila budžet

23/02/2021
Edita Velić (lijevo) i Aida Sirbubalo (desno)

Nakon duže rasprave Budžet je ipak usvojen pojedinačnim izjašnjavanjem sa 14 glasova "za" i osam "protiv" i u odnosu na predloženi, sa prihvaćenim amandmanima na današnjoj sjednici, veći je za 70.000 KM

Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde na današnjoj godišnjoj sjednici većinom glasova usvojila je Budžet tog kantona za 2021. godinu u iznosu od 39.919.000 KM.

Budžet je usvojen uz određene amandmane koje su predložili poslanici, dok dio njih ni Vlada ni Skupština BPK nisu prihvatili.

Ministar za finansije BPK Esad Kanlić na sjednici je istakao da je realizacija planiranog budžeta upitna, s obzirom da je već u januaru zabilježeno smanjenje punjenja budžeta za 16 posto.

Nakon duže rasprave Budžet je ipak usvojen pojedinačnim izjašnjavanjem sa 14 glasova “za” i osam “protiv” i u odnosu na predloženi, sa prihvaćenim amandmanima na današnjoj sjednici, veći je za 70.000 KM.

Ni godišnja sjednica kojom je predsjedavala Aida Sirbubalo (DF), čije imenovanje za predsjedavajuću opozicija ne priznaje, nije protekla bez optužbi o kršenju Ustava i Poslovnika. Najviše negodovanja opozicija je iskazala kod odluke da se ne raspravlja o predloženom dnevnom redu jer je predsjedavajuća Sirbubalo tvrdila da za to nema potrebe s obzirom da je on ranije uvrđen.

Među poslanicima koji ne priznaju imenovanje Aide Sirbubalo na poziciju predsjedavajuće je i njena stranačka kolegica Edita Velić koja je, iako smijenjena, danas ipak sjedila na poziciji predviđenoj za rukovodstvo Skupštine.

Sjednicu su obilježile brojne pauze, optužbe o smjenama, imenovanjima i navodnim nelegalnim sjednicama.

Na dnevnom redu su i program rada Vlade BPK te ciljevi i politike kantona za 2021. godinu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.