BiH

Predsjednik SDA za Hayat

Izetbegović: Nakon što usvojimo budžet krenut ćemo sa smjenama

14/12/2019
Foto: Hayat

Sve je dogovoreno 17. maja. Znači, ovaj trojac nije čekao godinu dana. Znani su razlozi zašto smo čekali.

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije, bio je gost Vijesti u 7 Hayat TV-a. Govorio je o uspostavi državne i federalne, te prekompozicijama kantonalne vlasti.

Dogovorenu koalicionu saradnju SDA, DF-a i SBB-a kao probosanskih stranaka na svim nivoima, Izetbegović je ovako prokomentirao:

To je dogovoreno još 17. maja, a jučer je precizirano. Jučer smo precizirali pozicije od države pa naniže. To znači ulazak jednog jakog, iskusnog, kapacitiranog, bošnjačko-bh. bloka na svim nivoima. Konkretnog, koji ima jedno veliko iskustvo. Imat ćemo vrlo iskusne ljude jednog patriotskog bloka koji vidi sve bitne stvari, te dodao:

– Već rekoh da je sve dogovoreno 17. maja. Znači, ovaj trojac nije čekao godinu dana. Znani su razlozi zašto smo čekali. Pitanje odnosa je bilo iz Banja Luke tačnije gospodina Dodika. Mi nismo mogli pristati sve dok se nije definitivno nadjačalo time da će biti vladavina zakona, da će se poštovati Ustav… To nije izgubljena godina dana. Mi smo u toj godini iznjeli jednu borbu nerava. Bilo je onih koji su htjeli birati kao sa švedskog stola: ovo hoćemo, ovo nećemo…

Tu su Socijaldemokrati, tri poslanika iz nezavisnog bloka. Taj kapacitet je već, bez HDZ-a, skoro 60. Jedna snaga u Federalnom parlamentu, a tako i državnom.

Kako komentirate istupe SDP-a kojima Željka Komšića kvalifikuju kao izdajnika jer je pristao na koaliciju s vašom strankom i SBB-om?

To je degutantno. Željko Komšić je uvijek radio ono što je dobro za ovu državu, ovu zemlju. I u ratu se prihvatio puške i branio je. Sada sigurno neće sjediti na tribinama, nego će ući u političku arenu. I politički braniti ovu zemlju u vrlo teškom vremenu. Za razliku od onih koji ga prozivaju. Gdje je Forto bio u ratu, Kojović, ovi iz SDP-a oni su bili u Srbiji. Ili pak Vojin Mijatović koji kaže za Islamsku zajednicu da je fašistička organizacija. Tu vrstu ljudi je on vjerovatno izdao. On se ne treba na te stvari obazirati. Željko Komšić je za njih sve u politici.

Kada počinje reorganizacija vlasti u KS?

25-tog ćemo usvojiti budžet i onda krenuti sa smjenama. Mjesec, mjesec i po dana. Mislim da bi im bilo bolje da sve odmah napuste i da što prije završimo stvar.

Jučer su aktuelni premijer i predsjedavajući Skupštine rekli da to neće ići baš brzo, spominjali su i legitimitet i podršku koju imaju. Kako to komentarišete?

Čiju podršku imaju?! Mi imamo podršku naroda. Mi smo sa 52.000 otišli na 54.000 glasova na prošlim izborima. Imamo duplo više poslanika nego sljedeća stranka u Skupštini. Imali su čudnu podršku stranaca. Ovih dana sa jednim od tih ambasadora više od sat vremena razgovarao, da vidim o čemu se radi. Imali su čudnu podršku koju ni nakon razgovora nisam uspio da dešifrujem. To je sada prošlost. I s tim ljudima iz Međunarodne zajednice sam dogovorio da proces ide dalje. Stranci moraju promjeniti odnos prema snazi kakva je SDA.

Kompletno gostovanje na Hayatu pogledajte u priloženom videu.

Komentari

Autor: Hayat.ba

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.