Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik SDA

Izetbegović napao američku administraciju, tvrdi da Escobarove tvrdnje nisu tačne

izetbegovic nakon pobjede
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Bakir Izetbegović

Kako kaže, ono u čemu entitet RS jeste “dominirao” u odnosu na FBiH jesu destruktivne politike koje su ugrožavale stabilnost BiH i regiona, opstruirale rad državnih institucija, usporavale razvoj i integracijske procese

Nejasno je zašto je dio međunarodne zajednice uložio trud da iz izvršne vlasti izbaci SDA, a ne one snage koje su odgovorne za napade na Dejtonski mirovni sporazum, naveo je, između ostalog, u saopćenju za javnost predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

Kako podsjeća, specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel Escobar je na nedavno održanom saslušanju pred Vanjskopolitičkim odborom Senata SAD-a izjavio da odluka visokog predstavnika o privremenoj suspenziji Ustava FBiH „otvara vrata funkcionalnijoj FBiH i pravi balans prema RS-u koji je dugo dominirao državom jer nije bilo Vlade FBiH da se suprotstavi“.

Balans prema RS

– Možda se površnim poznavaocima prilika u BiH i mogu ponuditi ovakva tumačenja, ali se građani ove zemlje s pravom i zabrinutošću pitaju na čemu specijalni izaslanik bazira ovakve tvrdnje? One naprosto ne odgovaraju istini. Niti je privremena suspenzija Ustava FBiH kojom se pri formiranju Vlade FBiH zaobilazi potpredsjednik FBiH – Bošnjak i većinska volja bošnjačkog naroda „otvorila vrata funkcionalnijoj FBiH“, niti je „RS dominirala državom jer nije bilo Vlade FBiH da joj se suprotstavi“ – navodi Izetbegović.

Jer, po njegovim riječima, nije mandat Vlade FBiH da se suprotstavlja napadima entiteta RS na Dejtonski mirovni sporazum.

– To je obaveza državnih institucija, prije svega pravosuđa, a posebno je to obaveza visokog predstavnika, država svjedoka Dejtonskog mirovnog sporazuma i Vijeća za provedbu mira, koji se već deceniju povlače pred drskošću Milorada Dodika, ohrabrujući time nove i ozbiljnije napade.

Udare na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine zaustavljao je Ustavni sud BiH i to isključivo na osnovu apelacija koje je putem ovlaštenih predstavnika dostavljala SDA. Stoga je nejasno zašto je dio međunarodne zajednice uložio trud da iz izvršne vlasti izbaci upravo SDA, a ne one snage koje su odgovorne za napade na Dejtonski mirovni sporazum – smatra predsjednik SDA.

“Ugrožavanje stabilnosti”

Kako kaže, ono u čemu entitet RS jeste “dominirao” u odnosu na FBiH jesu destruktivne politike koje su ugrožavale stabilnost BiH i regiona, opstruirale rad državnih institucija, usporavale razvoj i integracijske procese.

– Dominirali su i u iznosu novca utrošenom na lobiranje u SAD-u. U svim ostalim parametrima koji zaista jesu nadležnost entitetskih vlada, dominirala je Vlada FBiH, što potvrđuju ekonomski parametri. Iznos BDP-a, visina plaća i penzija, razvoj privrede, stabilnost javnih preduzeća, stopa nezaposlenosti, udio u ukupno uplaćenim indirektnim porezima i učešće javnog duga u odnosu na ostvareni BDP samo su neki od parametara u kojima Vlada FBiH snažno dominanira u odnosu na entitet RS – zaključio je predsjednik SDA.