BiH

Predsjednik SDA

Izetbegović: Ne može Vijeće ministara naređivati FBiH kako će raspodijeliti sredstva

20/05/2020

Tako da mi nije jasno čemu dalje ovakav kapric, osim ako se radi o namjeri da se kantoni posebno učine vidljivim,

Član Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je danas u Sarajevu, na novinarsko pitanje u vezi s raspodjelom sredstava MMF-a, izjavio novinarima da treba postupiti po Ustavu i po zakonu.

Po njegovim riječima, jasna je stvar da ne može Vijeće ministara BiH naređivati Federaciji BiH način na koji će raspodijeliti sredstva.

– Ta stvar je definirana od strane Federalnog parlamenta i sve što je potrebno je jednostavno proslijediti sredstva entitetima koji će onda svoj udio dati Brčko Distriktu, a Federacija će podijeliti sredstva onako kako je već odlučeno. Tako da mi nije jasno čemu dalje ovakav kapric, osim ako se radi o namjeri da se kantoni posebno učine vidljivim, da se posebno pozicioniraju i kao neki novi entitet u odnosu na Vijeće ministara BiH – kazao je Izetbegović.

Podsjećanja radi, na sastanku lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegović, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragana Čovića i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik s predstavnicima Delegacije Evrospke unije u BiH i ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država, održanom 11. aprila u Sarajevu, postignut je dogovor o raspodjeli kreditnih sredstava MMF-a.

Kako je tada rečeno, 330 milione eura će se dijeliti na postotke – 62 posto za Federaciju BiH, 38 posto za Republiku Srpsku, s tim što će pola procenta od iznosa koje dobiju Federacija BiH i RS biti preusmjereno Brčko Distriktu.

Guverner Centralne banke BiH Senad Softić je 7. maja izjavio Feni da Centralna banka Bosne i Hercegovine, kao fiskalni agent Bosne i Hercegovine, čeka na instrukciju Ministarstva finansija i trezora BiH koja će se temeljiti na odluci Vijeća ministara BiH o utvrđivanju raspodjele sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.