BiH

Općinski sud Sarajevo

Jasminu Meškoviću i Suadi Nožić ukinut pritvor

20/05/2020

Kontinuirano su vršili prodaju krivotvorenih karta, a da su novac od njihove prodaje zadržavali za sebe

Općinski sud Sarajevo ukinuo je pritvor predsjedniku Saveza logoraša BiH Jasminu Meškoviću i direktorici Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992-1995 Suadi Nožić koji su uhapšeni u akciji “Memori”, potvrdila je Feni glasnogovornica Kantonalnog Tužilaštva Kantona sarajevo Azra Bavčić.

Istakla je da je Tužilaštvo KS-a 9. marta tražilo produženje pritvora za još tri mjeseca, ali ga je Sud odbio te mu odredio mjere zabrane.

Jasmin Mešković se sumnjiči da je od jula 2017. godine organizovao grupu ljudi u sklopu Udruženja “Bosanski muzej sjećanja” u okviru kojeg djeluju Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru, a u namjeri da sebi i drugima pribave protupravnu imovinsku korist, na način da su tokom navedenog perioda kontinuirano vršili prodaju krivotvorenih karta, a da su novac od njihove prodaje zadržavali za sebe, što je protivno članu 4. Zakona o udruženima i fondacijama FBiH, znajući da se sav prihod od prodaje ulaznica mora položiti na račun udruženja i koristiti za ostvarivanje njihovih ciljeva.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.