BiH

Predstavnički dom PSBiH

Počela rasprava o rezoluciji o poštivanju žrtava ustaškog režima, HDZ zatražio pauzu

20/05/2020

Rezolucijom se podsjeća na fašistički karakter ustaškog režima tzv. Nezavisne Države Hrvatske, milione žrtava fašističkih režima, od kojih su brojne žrtve iz Bosne i Hercegovine

Nakon pauze u zasjedanju, poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine upoznati su da Kolegij doma nije postigao saglasnot za više od 20 različitih zakona, odluka i zaključaka te će se poslanici o njima izjašnjavati na kraju sjednice u drugom krugu glasanja.

Nakon toga uslijedila je rasprava o Prijedlogu rezolucije o poštivanju žrtava ustaškog režima koju su predložili poslanici Naše stranke Predrag Kojović, Mirjana Marinković-Lepić i Damir Arnaut kao i poslanica Nezavisnog bloka Aida Baručija.

Rezolucijom se podsjeća na fašistički karakter ustaškog režima tzv. Nezavisne Države Hrvatske, milione žrtava fašističkih režima, od kojih su brojne žrtve iz Bosne i Hercegovine, te na opredijeljenost da se zaštiti njihovo dostojanstvo i naglašava antifašističku tradiciju bh. naroda, a tretirala je i održavanje mise za Bleiburg održane prošle sedmice u Sarajevu.

Arnaut je kazao da bez obzira što je misa održana namjera rezolucije ostaje ista, a poslanicima su podijeljene i korekcije u smislu konačnog teksta rezolucije jer se treći dan sjednice odgađa rasprava o tom pitanju budući da je trebala biti usvajana uoči mise.

Za riječ se javio poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović koji je kazao da ne vidi utemeljenje za novi tekst rezolucije te je naglasio da se ono što je pisalo u tekstu prilično izmijenilo što se vidi iz namjere predlagača kada su predložili novi tekst.

Nije moguće skinuti ovu tačku s dnevnog reda, kazao je, i predložio da se proglasi pauza kada bi se sastao Kolegij u proširenom sastavu jer je to jedino moguće i predložio drugačiju tačku.

– Ta tačka bi mogla glasiti Prijedlog odluke o prihvatanju rezolucija i deklaracija Vijeća Evrope i Evropskog parlamenta koje se odnose na osudu zločina totalitarnih režima u 20. stoljeću. O tome bi se moglo raspravljati – kazao je Lovrinović.

Lovrinović ističe da je rezolucija tretirala događaj koji je prošao i na ovaj način vrlo je usko definirana zbog čega je predložio polusatnu pauzu da bi se sastao Kolegij i dao svoj stav o njegovom prijedlogu.

Arnaut je kazao da Lorinović zapravo traži novu tačku dnevnog reda što nije moguće jer je on ovakav već utvrđen te je dodao da kao predlagač može intervenirati na taj tekst.

– Amandmani na tekst se podnose tokom sjenice i ovo se može smatrati sveobuhvatnim amandmanom na cijelu rezoluciju te nema prepreke da se o tome glasa – istaknuo je.

Nakon toga na zahtjev Kluba poslanika HDZ-a data je polusatna pauza.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.