Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović: Ne znam šta je za Ivanića upitno

BiH

izetbegovic-ivanic

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović iznenađen je reakcijom člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića na njegove izjave izrečene na samitu “Brdo-Brioni” u Sarajevu.

– Ne znam šta je za Ivanića upitno, činjenice o etničkom čišćenju i rušenju džamija u Banjoj Luci ili moje pravo da govorim o tome, rekao je Izetbegović.

On je dodao da nikada ni od koga nije tražio dozvolu da kaže ono što misli i da javnost to dobro zna.

“Neću prećutjeti zločine i neću istinu gurati pod tepih da ugodim bilo kome”, rekao je Izetbegović.

Izetbegović je na konferenciji za novinare nakon “Brdo-Brioni” samita u Sarajevu optužio Republiku Srpsku i Banju Luku za progon Bošnjaka i Hrvata u proteklom ratu u BiH.

Iako mu nije bilo upućeno pitanje, Izetbegović je stao u odbranu biskupa banjalučkog Franje Komarice koji je Banju Luku uporedio sa Bleiburgom.

Reagujući na Izetbegovićevu izjavu, Ivanić je rekao da ona ruši bilo kakvo međusobno povjerenje u BiH.

– Izetbegović je postupio potpuno suprotno normalnom i uobičajenom načinu funkcionisanja institucija BiH. On može da iznese svoj stav, ali ne na zvaničnom sastanku na kome se iznose stavovi u ime BiH. Apsolutno nepotrebno, neprimjereno i nevaspitano je odgovarati na pitanja koja nisu upućena njemu. Da je iole pažljivo slušao mogao je vidjeti da se na mudriji način može slično reći, izjavio je Ivanić.