Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

„Ravnopravnost nije 4 posto žena na čelu lokalnih zajednica“

BiH

IMG_20160530_113801

Danas je u Velikoj sali Općine Visoko održan javni skup „Ravnopravnost NIJE 4% žena na čelu lokalnih zajednica“.

Na samom početku događaja prisutne je pozdravila načelnica Općine Visoko, Amra Babić izrazivši zadovoljstvo što je upravo općina kojom rukovodi domaćin ovog značajnog događaja. Potom su se prisutnima obratile i Marion Kraske, direktorica Fondacije Heinrich Boll u BiH i Dženana Alađuz, direktorica Udruženja INFOHOUSE.

O značaju ravnopravnosti kandidatkinja/ka iz ugla Međunarodne zajednice govorila je Amelia Achmad Yani, Ambasadorica Republike Indonezije u BiH. Ambasadorica je istaknula da će i u budućnosti pružati podršku svim naporima usmjerenim ka povećanju političke participacije žena u BiH.

Događaju su prisustvovale predstavnice diplomatskog kora u BiH, političkih stranaka, institucija, međunarodnih i domaćih organizacija te uspješne poslovne žene koje su imale priliku diskutovati o mogućnostima unaprijeđenja političke participacije žena na predstojećim izborima.

Načelnice općina Visoko i Doboj Jug su sa učesnicama podijelile primjere pozitivne prakse iz općina kojima rukovode. Pored toga, predstavljena je i Ogledna studija o sociekonomskom razvoju pet bh lokalnih zajednica kojima rukovode žene o kojoj je govorila autorica studije, Emina Bečić.

Imajući u vidu da je trenutno samo 3,8% žena na čelu lokalnih zajednica u BiH zaključeno je da su predstojeći Lokalni izbori prilika da se pozicija žene u politici i to lokalnoj vrati na njeno mjesto, a to je ravnopravno mjesto sa muškim kandidatima. Upravo sa tim ciljem učesnice Javnog skupa su usvojile Izjavu kojom se zahtjeva ravnopravan položaj političarki i ista će, kao rezultat ovog skupa, biti proslijeđena političkim partijama u narednim danima.