Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović o 2015: BiH “odškrinula” prozor i krenula putem kojim treba ići

BiH

izetbegovic SDA (1)
Foto: Anadolija

Bosna i Hercegovina je u 2015. godini pokrenuta iz višegodišnjeg reformskog zastoja, ali to ne znači da su stvari u zemlji dobre i riješene, poručeno je danas sa tradicionalne godišnje konferencije za novinare Stranke demokratske akcije (SDA).

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, koji je i član Predsjedništva BiH, najavio je da će početkom 2016. predstavnici Saveza za bolju budućnost (SBB) preuzeti dva mjesta u Vijeću ministara BiH.

“Juče sam imao susret sa Radončićem (Fahrudin Radončić. predsjednik SBB, op.a.) i dogovoreno je da će početkom iduće godine SBB preuzeti dva mjesta, a Radončić neće biti jedan od imenovanih ministara”, kazao je Izetbegović.

On je kazao kako, kad je riječ o rješavanju Statuta Grada Mostara, ovih dana očekuje prijedlog.

izetbegovic SDA (2)

“Ništa u ovoj zemlji neće ići u smjeru s kojim se ne slažu Srbi, Hrvati i Bošnjaci. Svi ćemo se morati itekako potruditi da se nađe konsenzus i dogovor”, istakao je Izetbegović.

Predsjednik SDA osrvnuo se i na aktuelne inicijative o spajanju pojedinih kantona u Federaciji BiH, rekavši kako bi to trebalo pripremiti za izbore 2018. godine, dodavši kako SDA nije za formiranje “etnički čistog” trećeg entiteta niti za “cijepanje kantona”.

“Imamo više od 600 parlamentaraca i 167 ministara u ovoj zemlji. To bi teško podnijela privreda razvijenih i bogatih zemalja sa svim onim što prati te ministre. Od toga je preko 80 posto u Federaciji BiH. Sasvim logično je da umjesto dvije vlade i dva parlamenta, dobiješ jedan. Mislim da to treba pripremati i uraditi za izbore 2018. jer u ovom času su ljudi već zauzeli neke pozicije i vrlo teško će se pomicati. Treći entitet, etnički čist entitet, se ne može stvoriti ako spojite Srednjobosanski i Hercegovačko-neretvanski kanton. Mi nećemo pristati na to da se cijepaju kantoni”, rekao je Izetbegović.

Proteklu godinu opisao je kao “godinu pokretanja procesa integracije, blagog napretka i oporavka”.

“BiH je pokrenuta iz višegodišnjeg reformskog zastoja, zabilježeni su jasni znakovi ekonomskog oporavka i razvoja, ali je sjenku na te pozitivne procese nanosila uporna opstrukcija koja je dolazila od rukovodstva RS-a, kao i sve ozbiljnije ispoljavanje nasilnog ekstremizma koji je kulminirao terorističkim napadom u kome su ubijena dva pripadnika Oružanih snaga BiH”, rekao je Izetbegović.

Podsjetio je da su prva tri mjeseca 2015. protekla u naporima da se formiraju koalicije i vlade na različitim nivoima BiH te da su Vijeće ministara BiH i Federalna vlada formirani tek 31. marta.

“Pokretanje BiH iz višegodišnjeg reformskog zastoja inicirano je Zajedničkom izjavom Predsjedništva BiH o opredijeljenosti političkih snaga u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH Evropskoj uniji”, naglasio je Izetbegović izdvojivši stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju kao jedan od događaja koji su obilježili ovu godinu.

Podsjetio je da se Vijeće ministara BiH fokusiralo na intenziviranje izgradnje infrastrukture, da je BiH skinuta sa crne liste Moneyvala, uvrštena na listu zemalja kvalifikovanih za izvoz mlijeka i krompira na tržište EU, očuvala visoku kvotu za izvoz mesa u Tursku, te da su pri kraju aktivnosti na usvajanju budžeta svih nivoa za narednu godinu.

“Ovo sve ne znači da su stvari u BiH dobre i riješene. Ovo samo znači da smo odškrinuli prozor i da je BiH krenula putem kojim treba da ide”, poručio je Izetbegović.

Lider SDA je naveo i podatak da je broj zaposlenih za prvih deset mjeseci u Federaciji BiH povećan za 10.627.

“Dakle, rastao je preko 1.000 novozaposlenih mjesečno. Na ovaj se način moje predizborno obećanje od 100.000 novih radnih mjesta u sljedećih deset godina ipak pokazalo realnim. Ukoliko održimo koaliciju na okupu i sačuvamo stabilnost i sigurnost u zemlji, ovaj broj bi mogao biti postignut.”

“Na putu ovakvog pozitivnog scenarija za BiH i sve njene građane stoji nakaradna i neutemeljena ideja da su interesi entiteta suprostavljeni interesima države BiH”, naglasio je Izetbegović.

izetbegovic SDA (3)

Dodao je kako su opstrukcija napretka BiH na evropskom i NATO putu, rušenje niza pozitivnih zakona, napadi na povratnike, prijetnje referendumima usporavali oporavak ekonomije, otežali ulazak investicija i stranog kapitala u BiH, što je, kako je zaključio, najteže pogodilo Republiku Srpsku i njene građane.

“Najsiromašniji penzioner u decembru 2015. u Evropi je onaj u RS-u”, poručio je Izetbegović.

Podsjetio je da je u 2015. među važnim događajima bilo obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici i potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nažalost, kako je rekao Izetbegović, obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici nije proteklo kako je planirano, jer se dogodio napad na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića.