Nakon sastanka

Izetbegović o imenovanjima: Imamo problem sa hrvatskom stranom

zvizdic izetbegovic (1)

Prema njegovim riječima – Selmo Cikotić će na mjesto ministra sigurnosti biti predložen već u četvrtak

Bakir Izetbegović, lider SDA, nakon sastanka sa čelnicima HDZ-a i SNSD-a, kazao je da će se krenuti u imenovanja – ali da postoji problem sa hrvatskom stranom. Rekao je da će budžet ići u skraćeni postupak, kako bi bio usvojen 21. jula, a poručio je i to da, što se SDA tiče, putrudit će se da srpska strana bude zadovoljna Statutom u Mostaru. Prema njegovim riječima – Selmo Cikotić će na mjesto ministra sigurnosti biti predložen već u četvrtak.

“Imamo problem sa hrvatskom stranom, koji su, tako da kažem, iziritirani imenovanjima u CIK-u. Srpska strana je to prevazišla i kreće se u imenovanja. Cikotić će biti od Zorana Tegeltije biti predložen u četvrtak i kreće se sa imenovanjima, SIPA, RAK, i šta je sve došlo na red”, izjavio je, prenosi N1.

Imenovanja će ići po nacionalnim komponentama, poručio je Izetbegović.

“Pokušat ćemo da Upravu za indirektno oporezivanje dobije bošnjačka strana”, kazao je Izetbegović, dodavši da se to imenovanje mora riješiti sa hrvatskom stranom.

Budžet će, prema riječima lidera SDA, ići u skraćeni postupak, jer HDZ ne bi prihvatio regularni postupak.

“Tako da bi 21. jula mogao biti usvojen budžet. Izborni zakon u Mostaru danas ide na Predstavnički, sutra na Dom naroda”, rekao je novinarima Izetbegović.

SDa neće dovoditi u pitanje imenovanja, osim u slučaju ako predložene osobe nisu ratni zločinci ili nisu prošli sve provjere, kazao je između ostalog Bakir Izetbegović.

“Saslušat ćemo primjedbe srpske strane za Statutu u Mostaru, potrudit ćemo se da budu zadovoljni i što se SDA tiče, biće zadovoljni”, zaključio je u obraćanju Izetbegović.