Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović: Pobjeda SDA nije velika

BiH

bakir-1

“Ne može se govoriti o velikoj pobjedi SDA-SBB, ali se može govoriti o pobjedi. Nekada se riječ pokazuje više nego je realno, ali je ovo definitivno pobjeda. Vidjet će se to i po broju vijećnika”, kazao je Bakir Izetbegović na pres konferenciji SDA.

“U FBiH koalicija SDA-SBB je dobila 33 načelničke pozicije, a u RS-u jednu. Nezavisni kandidat u Srebrenici kojeg je podržala SDA-SBB je vjerovatni pobjednik, ali će to biti poznato kada se prebroje svi glasovi”, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA

On je kazao da je SDA-SBB odnijela pobjedu u Centru Sarajeva, Trnovu, Brezi, Doboj Jug, Srebreniku, Sapni i Kladnju. U tim općinama SDA prije nije imala načelnike.

SDA je priznala poraz u Zenici, Bihaću, Visokom, Bužimu, Kalesiji…

“Gdje nije zadržala poziciju načelnika, to mjesto nije uzela neka druga stranka. To su redovito bivši članovi SDA i SBB-a”, dodao je Izetbegović

U Stocu je došlo do narušavanja izbornog procesa, a Izetbegović je ponovio šta je dovelo do narušavanja izbornog procesa te je čestitao svim izabranim načelnicima i vijećnicima.

SDA-SBB su najavljivali veliku pobjedu, međutim da li se o tome može govoriti?

“Ne može se govoriti o velikoj pobjedi, ali se može govoriti o pobjedi. Nekada se riječ pokazuje više nego je realno, ali je ovo definitivno pobjeda. Vidjet će se to i po broju vijećnika”, kazao je Izetbegović.

“SDA je u Sarajevu uzela gotovo sve osim općine Stari Grad gdje je pobjedu odnio bivši član SDA i SBB, Ibrahim Hadžibajrić”, kazao je lider SDA.

bakir-izetbegovic

Na pitanje da će u Srebrenici izgubiti aktuelni načelnik Ćamil Duraković, Izetbegović je odgovorio:

“Vidjet ćemo. Imali smo ujedinjene sve srpske stranke, što do sada nije bio slučaj. Izlaznost Bošnjaka je bila 80 posto, najveća u BiH, a pitanje ja kako će završiti stvar nakon što stignu glasovi poštom i iz FBiH.”

Na ratnim agendama se očito i dalje mogu dobiti glasovi, ali će koalicija SDA-SBB-HDZ nastaviti raditi na razvoju i evropskom putu.

Izetbegović je prokomentarisao izbor Fikreta Abdića za načelnika Velike Kladuše.

“Ratni zločinac, potrošeni političar i starac. Nema on kuveta da uradi ni dobro ni loše.”

On je dodao da bi jedino gubitak Srebrenice bila tužna i bolna tačka ovih izbora.