Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nermin Nikšić proglasio pobjedu SDP-a u najmanje osam općina

niksic
Foto: I. Kralj

Socijaldemokratska partija (SDP) BiH imat će nove načelnike u Lukavcu (Edin Delić), Živinicama (Samir Kamenjaković) i Maglaju (Mirsad Mahmutagić).

Potvrđeno je to na pres-konferenciji SDP-a nakon što su biračka mjesta zatvorena u 19 sati na lokalnim izborima u BiH, na kojoj je predsjednik stranke Nermin Nikšić istakao da je u Bužimu pobijedio nezavisni kandidat Zikrija Duraković kojeg je podržavao SDP.

– U Tuzli imamo novog- starog gradonačelnika Jasmina Imamovića, a načelnici ostaju u Gračanici Nusret Helić, u Ključu Nedžad Zukanović i u Bosanskoj Krupi Armin Halitović – kazao je Nikšić.

Dodao je da je cijena koju je SDP možda morao platiti na ovogodišnjim lokalnim izborima što je izgubio načelničku poziciju u Općini Centar, koju su posljednjih 20 godina obnašali SDP-ovi kandidati.

– Generalno, SDP je ispunio ciljeve na lokalnim izborima jer je potvrdio lidersku poziciju kada je u pitanju ljevica. Na izbore smo izašli kao peta stranka, a sada smo druga u Federaciji – poručio je Nikšić.

Pozvao je lidere ljevice da ispoštuju dogovor u opštinama gdje su zajedno nastupali kako bi se formirala zajednička većina, te da se u 2018. godini okrenu ključnom zadatku – da se ne dozvoli podjela BiH.