Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović o puču u Turskoj: Narod je pokazao na čijoj je strani

bakir izetbegovic (5)

Pokušaj vojnog udara u Turskoj je bio podmukao plan s ciljem da se izazve haos u društvu i državi, rekao je u svom obraćanju predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, javlja Anadolu Agency (AA).

“Situacija se stabilizira u ovom času. Mislim da će se desiti potpuno obratno od onoga što su neki željeli, mislim da će ovo očistiti redove, jer su se pokazala lica na koja se mogu, a na koja ne mogu osloniti, gdje je bolesni, a gdje zdravi dio”, rekao je Izetbegović.

Naglasio je kako smatra da će ovo voditi stabilizaciji prilika u Turskoj, jer će se desiti čišćenje redova u vojsci.

Izetbegović je kako je ovo bio pokušaj udara na one koji predvode vlasti u posljednjih 10 godina, a koji su napravili snažan iskorak u ekonomiji i razvoju.

“U kontaktu sam sa liderima Turske, porodicama, pratim situaciju sa ambasadorom. Kontaktirao sam članove Predsjedništva BiH i predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu danas ću prenijeti našu zajedničku poruku. Imaju snažnu podršku Predsjedništva i svakog od trojice u stabilizaciji prilika u Turskoj”, rekao je Izetbegović.

Narod je pokazao na čijoj je strani, rekao je Izetbegović, i iskazao spremnost da brani izbor i demokratiju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu, kazao je kako je vrlo važno to da je narod juče na poziv Recepa Tayyipa Erdogana pokazao na čijoj je strani i šta hoće.

Prema njegovim riječima, narod je pokazao da je spreman da brani svoju slobodu i pravo na izbor.

“Nakon ovoga kako je narod postupio juče, uz velike žrtve, malo ko će se više usuditi da krene u scenario haosa u Turskoj”, poručio je Izetbegović.

Naglasio je da su i ostala dvojica članova Predsjedništva BiH iskazala snažnu podršku turskom narodu, državi, demokratiji i lično Recepu Tayyipu Erdoganu.

Govorio je i o usvajanju adaptacije SSP-a za BiH i očekivanjima da li će biti usvojeno pismo namjere prema Međunarodnom monetarnom fondu. Mišljenja je da to u ponedjeljak neće biti.

Dodao je da preostaje koordinacijski mehanizam da bude usvojen te da će BiH konačno imati i aranžman sa MMF-om.

“Što se naše strane tiče, mi to sve možemo riješiti u roku od par dana, a onda oni vjerovatno u sljedećih mjesec da prihvate našu aplikaciju”, kazao je Izetbegović.