BiH

predsjednik SDA

Izetbegović o sastanku: Nije bilo one uobičajene drskosti jednog od te trojice

25/11/2021
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Tražio se izlaz iz krize, šta raditi s Inzkovim zakonom koji eventualno može biti donesen i u parlamentu uz neke dopune koje odgovaraju srpskoj strani, rekao je Izetbegović o sastanku s evropskim komesarom za proširenje Varhelyijem te Dodikom i Čovićem

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je kako je jučerašnji sastanak u Sarajevu s komesarom za proširenje i susjedstvo Evropske unije (EU) Oliverom Varhelyijem i liderima vodećih bh. stranaka bio uspješan jer su se tražili načini izlaska iz krize u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA)

Izetbegović je izjavu dao medijima nakon polaganja cvijeća na mezarju Kovači, u Sarajevu, povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti BiH.

Komentarisao je sastanak održan sinoć kojem su uz njega i Varhelyija prisustvovali i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović te član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Upitan o čemu je sinoć razgovarano, Izetbegović je kazao ”stare teme”.

”Ti sastanci su više u funkciji toga da se ipak sjeda, da Milorad Dodik sjedne sa mnom i Čovićem, da se u izvjesnoj mjeri relaksira sama atmosfera kako bi se omogućili eventualno neki pomaci. Tražio se izlaz iz krize, šta raditi s Inzkovim zakonom koji eventualno može biti donesen i u parlamentu uz neke dopune koje odgovaraju srpskoj strani, poput recimo spominjanja i Jasenovca i genocida u Jasenovcu, da ne ulazim u detalje“, rekao je Izetbegović.

Dodao je kako su pred Varhelyijem, koji nije u detalje upoznat sa situacijom, razgovarali o zahtjevima HDZ-a, protuuslovima koji se odnose na svođenje Doma naroda na isključivu zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i tome slično.

Upitan da li se može reći da je sastanak bio uspješan, Izetbegović je kazao kako je ”uspješan u toliko što se sjedilo i razgovaralo”:

”Što se ne šuti, što se ipak pokušavaju približiti stavovi i mislim da, bili smo sva trojica jučer, sva trojica želimo da se situacija razriješi i kriza prevaziđe i da se ide naprijed. Nije bilo one uobičajene drskosti jednog od te trojice.”

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.