blokada parlamenta

Izetbegović o “vanrednim izborima”: Nema šanse, bilo bi još gore

izetbegovic (1)

“Mislim da ćemo se vidjeti ovih dana gospodin Čović, Dodik i ja”

Parlamentarna skupština BiH (PS BiH) košta poreske obaveznike svaki dan oko 63.000 KM, imamo visoke plaće i to su direktne štete vidljive i mogu se iskazati brojevima. Štete koje nanosimo neradom su daleko veće za ugled zemlje i konkretne interese jer stotine zakona, odluka i sporazuma čekaju na usvajanje, tj. formiranje komisija, kazao je danas Bakir Izetbegović nakon što ponovo nije došlo do dogovora o radu PS BiH.

“Sjednica nije ni održana”, poručio je Bakir Izetbegović nakon što sjednice oba Kolegija oba doma nisu ni održana danas u Sarajevu.

“Ne može raditi ni zakonodavno tijelo, tako da su do sada zaustavili formiranje komisija u oba doma, a na ovaj način se zaustavlja i rad kolegija. I ranije smo imali situacije kada Vijeće ministara nije formirano, ali se nije desilo da se zaustavlja rad Parlamentarne skupštine BiH što košta poreske obaveznike svaki dan oko 63.000 KM. Imamo visoke plaće i to su direktne štete vidljive i mogu se iskazati brojevima. Štete koje nanosimo neradom su daleko veće za ugled zemlje i konkretne interese jer stotine zakona, odluka i sporazuma čekaju na usvajanje, tj. formiranje komisija”, kazao je Izetbegović, prenosi N1.

Dodao je da postoji “čvor” u vezi sa dostavljanjem prvog godišnjeg plana u okviru MAP-a.

“Imamo taj čvor koji je vezan za dostavljanje prvog godišnjeg plana u okviru MAP-a. Tu se da naći rješenje, jer dostavljanje nacionalnih planova ne znači članstvo BiH u NATO, tako da očekujemo od SNSD i njhovog lidera da se tu potrudi i s nama pronađe konačno rješenje”.

“Mogućnost vanrednih izbora hvala Bogu ne postoji, jer da postoji imali biste ih svakih šest mjeseci. Imali biste dva puta godišnje izbore, po mom mišljenju s obzirom na današnje odnose. Bilo bi gore od ovoga, na ovaj način smo ipak prisiljeni da radimo i nađemo rješenje”, dodao je.

“Primati visoku plaću, a neradom ubijati zemlju je protivzakonita stvar”, kaže Izetbegović.

“Razgovarali smo o detalju na kojem je sve zapelo. O ANP-u. Kompromis je da se kaže da ANP nije članstvo u NATO-u. Imamo otpor NSRS, također od RS-a imamo otpor prema nekim detaljima vezanim za reformu policije, ali evo, treba razgovarati. Mislim da ćemo se vidjeti ovih dana gospodin Čović, Dodik i ja”, kazao je Izetbegović kao odgovor na novinarsko pitanje o “neuspjehu” sjednice.