predsjednik sda

Izetbegović: Obaveza nam je da se bolje brinemo o Bošnjacima u RS

bakir izetbegovic – fena (1)

Poručio je da će se Federacija BiH ubuduće bolje brinuti o Bošnjacima u Republici Srpskoj kako bi imali snažniji ekonomski i politički oslonac

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas u Omeragićima kod Višegrada da istorija nije štedila Bošnjake na Balkanu i Bosni i Hercegovini, čemu svjedoče i događaji iz prošlosti u tom mjestu u kojem su danas otkrivene spomen-ploče Bošnjacima ubijenim tokom Drugog svjetskog rata te u posljednjem ratu u BiH, piše Fena.

– Nema više džamija u Srbiji i u Hrvatskoj, kojih je bilo. I u Bosni i Hercegovini ih je porušeno hiljadu, a onda smo ih mi nanovo, više od hiljadu, i ljepših i većih napravili, i gdje bude munara, tu će biti i muslimana. A da smo svašta pretrpjeli, jesmo, znate vi to ovdje najbolje. Znamo da je Drina pored koje stojimo jedna od najvećih masovnih grobnica našeg naroda. Naše žene su bile izložene nasilju, ovdje su spaljivane u kućama čitave porodice, na mostu u Višegradu je familija Hasana Tufekčića pobijena – desetoro djece i majka u Drugom svjetskom ratu, a u posljednjem ratu, troje djece i supruga. To je strašno, nepojmljivo – kazao je tom prilikom Izetbegović.

Navodi kako “u tom dijelu Bosne Bošnjaci žive aparthejd i praktično su građani drugog reda, ne daju im imenom nazvati vlastiti jezik, vrše se napadi na povratnike, na imame, Bošnjacima se uskraćuje zaposlenje”.

– Ja sam danas s vama da se pogledamo u oči i dogovorimo se da radimo tako da nam se više nikad takva zla ne ponove – poručio je Izetbegović okupljenim mještanima Omeragića.

Još jednom je ukazao da je potrebno graditi jaku državu koja se, po njegovim riječima, gradi sporo, ali ipak gradi.

Ocijenio je da su retrogadne snage u defanzivi, ali da će biti normalne države Bosne i Hercegovine “u kojoj će biti sužen prostor zlikovcima i koja neće dopustiti nikad da bošnjački narod bude slab”.

Poručio je također da će se Federacija BiH ubuduće bolje brinuti o Bošnjacima u Republici Srpskoj kako bi imali snažniji ekonomski i politički oslonac, piše Fena.