Izetbegović: Otkloniti dileme u vezi kredibilnosti aplikacije

izetbegovic

BiH treba napraviti nekoliko koraka kako bi se otklonile dileme u vezi kredibilnosti aplikacije BiH za članstvo u EU – izjavio je večeras predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Gostujući u Dnevniku D Federalne TV Izetbegović je kazao da se na jednom od njih radi ovih dana podsjećajući na jučerašnji sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministra BiH Denisa Zvizdića sa entitetskim premijerima posvećen sistemu koordinacije.

– Mislim da ćemo tu napraviti pomake i da će se raščistiti dileme koje dolaze iz Republike Srpske, te da ćemo imati prihvaćen koordinacijski sistem, dakle popunjavanje njegovih tijela i da će to biti najbitniji dio kojim ćemo potvrditi kredibilnost – kazao je Izetbegović.

Drugo se, po njegovim riječima, odnosi na trgovinski dio SSP-a i tu neće biti lako jer treba sačuvati i zaštiti poljoprivrednu proizvodnju u BiH, a ipak postići barem dio onoga ili fazno što traži EU.

Naveo je da svi bitni pokazatelji govore da su se stvari u BiH pokrenule nakon višegodišnjeg zastoja na reformskom putu.

– BiH je krenula, predala je aplikaciju, raste prikupljanje sredstava iz direktnih i indirektnih poreza, industrijska proizvodnja, raste BDP, broj zaposlenih, noćenja turista, izvoz, pokrivenost uvoza izvozom… Svi ti vitalni parameteri su između dva i četiri posto, ali građani to još ne osjete u svakodnevnom životu jer to nisu neke dramatične promjene, ali se definitivno može reći da BiH krenula pravim smjerom i da treba ubrzavati te pozitivne procese – istakao je Izetbegović.

Na pitanje koliko je za BiH i njenu budućnost bitna presuda koja će za sedam dana biti izrečena Radovanu Karadžiću, Izetbegović je rekao da je sve što je na liniji istine i pravde jako bitno bez obzira kakve će privremene reakcije izazvati u BiH.

– Sve sa čime se neka pravda postigla je ustvari nešto što će na duge staze smirivati prilike u BiH – dodao je Izetbegović.