Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kritikovao aktuelnu vlast

Izetbegović “otkrio” šta planiraju Trojka i Dodik, govorio je i o ljutnji Ogreševića

izetbegovic sda (1)
Foto: Almir Razić/FENA

U ostvrtu na izbor Vlade HNK, čelnik SDA kazao je da “nema savršenih rješenja te da je bilo puno razloga da se ovaj korak napravi

Stranka demokratske akcije (SDA) danas je održala konstituirajuću sjednicu Predsjeništva te stranje na kojoj su imenovani novi sastavi Kadrovske komisije, Komisje za statut i opće akta, za međunarodnu saradnju, iseljeništvo te usvojene izmjene pravila izbornog postupka.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović na pres-konferenciji je kazao da je na sjednici razgovarano i o aktualnoj političkoj situaciju u Bosni i Hercegovini. Osvrnuo se i na status 50 i više bh. građana koji još uvijek nisu evakuisani iz Gaze.

“Nesuvisla objašnjenja”

– Posredstvom Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske, svi hrvatski građani su evakuisani iz Gaze. Umjesto toga mi smo dobili nesuvisla objašnjenja koja samo pocrtavaju nesposobnost i nemoć aktualne strukture u Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Po tim njihovim obrazloženjima, oni kao da ne žele izložiti opasnostima te ljude prilikom evaukacije. Insistiramo na tome da se pokrenu i ‘vade’ naše ljude iz Gaze – kazao je Izetbegović.

U vezi sa izvještajem Evropske komisije predsjednik SDA smatra da je “jasno i nedvosmisleno da aktuelna vlast nije uspjela osigurati potreban napredak u ispunjavanju uvjeta na evropskom putu, kao što je sasvim jasno da je Evropska komisija potpuno spustila ljestvicu zahtjeva u odnosu na 14 prioriteta”.

– Pozivamo aktualnu vlast da do naredne sjednice Vijeća EU iskoristi vrijeme za stalna zasjedanja Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine kako bi se ispunio barem dio kriterija potrebnih za otvaranje pregovora. Imamo šansu, SDA će sa svojim kapacitetima podržati sve što je na evropskom putu – kazao je Izetbegović.

izetbegovic sda (2)
Foto: Almir Razić/FENA

Osvrnuo se na izmjene Izbornog zakona dogovorene na Briselskom sastanku u junu prošle godine, po kojem će se šest mjeseci nakon formiranja strukture vlasti na državnom i entitetskom nivou faktički završiti pregovori vezani za potrebene izmjene Izbornog zakona kako bi se postigla implementacija svih presuda Evropskog suda za ljudska prava.

– Iduća godina je izborna u njoj se ne može mijenjati Izborni zakon, imamo još nekih 50 dana i insistiramo na tome da se u najmanju ruku usvoje izmjene koje će osigurati integritet i transparentnost izbornog procesa na lokalnim izborima 2024. godine – kazao je Izetbegović.

O Ustavnom sudu BiH

Kada je u pitanju Ustavni sud BiH, Izetbegović navodi da se radi o pokušaju da se zakonom promijeni sastav i način njegovog funkcionisanja.

– Mislim da se tu krenulo potpuno pogrešnim putem. Funkcionisanje Ustavnog suda se ne reguliše nikakvim zakonima, jedini zakon koji reguliše rad Ustavnog suda jeste sam Ustav i pravila koje oni samo u skladu sa Ustavom donose. ‘Trojka’ je pristala na nešto i napravila inicijalnu pogrešku nakon koje slijede sve ostale pogreške. Ne smije uopšte biti priče o izmjenama sastava i načina funkiconisanja Ustavnog suda putem zakona. Milorad Dodik je 2015. imao isti zahtjev kao i danas da se ukinu strane sudije i da se unese etnički princip odlučivanja Suda što je najopasnije. Tada je Ustavnopravna komisija PSBIH i Doma naroda PSBIH zaustavila ovo kao neustavno. Dodik je procijenio da ovaj put ima partnere sa kojima može završiti ovakvu stvar. Ne smije biti priče o izmjenama funkcioniranja Ustavnog suda BiH putem zakona, sve mora biti u skladu isključivo sa Ustavom BiH – kazao Izetbebegović.

izetbegovic sda (3)
Foto: Almir Razić/FENA

Po pitanju budžeta BiH predsjednik SDA naglašava da su svi zakonom propisani rokovi za izradu budžeta institucija BiH probijeni prije više od mjesec dana.

– Mislim da se namjerno dovodimo u situaciju privremenog finansiranja. Ministar finansija već pominje privremno finasiranje pa i smanjenje budžeta u vremenu kad imamo inflaciju 10 posto i kada entitetski i kantonalni budžeti rastu po 20 i 30 posto godišnje. Insistiramo na tome da se ovaj proces pokrene i ubrza, da imamo pravi budžet za 2024. godinu, te da se usvoje izmjene zakona o plaćama u institucijama BiH. Naši prijedlozi su, nažalost, odbačeni na način da se spriječi dalji porast previskih plaća izabarnim dužnosnicima, a da se povećaju plaće uposlenicima – kazao je Izetbegović.

O vlasti u HNK

U osvrtu na izbor Vlade HNK, čelnik SDA kazao je da “nema savršenih rješenja te da je bilo puno razloga da se ovaj korak napravi”.

– Prije svega zbog toga da ne uzdrmamo proces formiranja jednog probosanskog bloka, ‘četvorke’ kako sam to kolokvijalno nazvao. Prevagnuli su razlozi da se ipak ide u formiranje. Ljudi koji su branili Mostar i Hercegovinu sasvim sigurno znaju šta je dobro za Bošnjake u Hercegovini. U isto vrijeme sam insistirao na tome da se učini sve da se se sačuva odnos sa NES-om – kazao je Izetbegović.

Izetbegović tvrdi da se čuo s predsjednikom NES-a Nerminom Ogreševićem.

– Jučer sam se čuo s Ogreševićem, imali smo vrlo korektan razgovor. Ovo ne bi trebao biti razlog za prepirke. Ono što za sve nas treba biti cilj jeste formiranje bloka i dobri odnosi unutar tog bloka koji će zaštititi BiH i suprostaviti se otvorenim planovima za disoluciju. Ne trebamo zbog jednog ministarstkog mjesta dovoditi taj odnos u pitanje, kazao je Izetbegović.