Zaobišao FBiH: Izetbegović od kantona traži mišljenje o međunarodnim sporazumima

BiH

bakir_izetbegovic_AA3

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Parlamentu BiH danas na današnjem zasjedanju uputio  je pitanje predsjedavajućem Vijeću ministara Denisu Zvizdiću “da li mu je važniji Zakon ili Bakir Izetbegović”.

Pošto Zvizdić danas ne prisustvuje zasjedanju, Magazinović je pozvao nekoga od članova Vijeća ministara da odgovori na njegovo pitanje, te nastavio:

– Zaključak Predsjedništvo BiH kaže da u cilju potpunog poštivanja ustavnih stnadarda i relevantnih odluka Ustavnog suda obavezuje Ministarstvo civilnih poslova, da izravno kontaktira nadležna kantonalna ministarstva bez posredovanja institucija na nivou FBiH. Radi se o međunarodnim sporazumima. Zakon o postupku zaključivanja izvršavanja međunarodnih ugovora ni na jednom mjestu ne spominje kantone. E, sad jasna je ta intencija Predsjedništva BiH u ovom mandatu da od kantona prave državu, ali nije bilo do sada jasno da oni sebe smatraju svemogućim da zaključkom mijenjaju zakon. Da ne poštivaju Parlament, jer ako hoće da promijene zakon i naprave neku novu proceduru onda je logično da predlože izmjene i dopune, izmijeni se zakon i onda se to radi po zakonu a ne po zaključku.

Ovo je jedna od inovacija koju Predsjedništvo uvodi da zaključkom implementiraju presudu Ustavnog suda. To je sjajna ideja. Imamo sad način kako implementirati ogroman broj presuda – zaključili da ćemo ih implementirati. Da kod njih važe principi država to sam ja, državno auto to je moje auto i slično. Ali da se otišlo ovoliko daleko da se zaključkom mijenja zakon i naređuje državnom ministru da ne poštuje taj isti zakon ovo je ipak malo previše.

Moje pitanje je da li Vijeće ministara poštuje zakon o postupku zaključivanja izjašnjavanja međunarodnih ugovora ili zaključak Predsjedništva koji je u suprotnosti sa tim – kazao je Magazinović.

Naime, zaključak Predsjedništva BiH kaže da “u cilju punog poštivanja ustavnih standarda i relevantnih odluka Ustavnog suda BiH, kao i pojednostavljenja i skraćivanja postupka pribavljanja mišljenja od strane nadležnih kantonalnih ministarstva, obavezuje se Ministarstvo civilnih poslova da u postupku pribavljanja mišljenja o prijedlozima međunarodnih sporazuma u oblasti koja su u isključivoj nadležnosti kantona, izravno kontaktira nadležna kantonalna ministarstva bez posredovanja institucija na nivou FBiH, te da im u interesu primjenjivosti njihovih sugestija blagovremeno dostavlja dokumente s naznačenim, razumnim rokovima unutar kojih se trebaju izjasniti, u skladu s odredbama Zakona o upravnom postupku. Ministarstvo civilnih poslova BiH će o učinjenom informisati relevantne institucije na nivou FBiH.”

Poslanik je istakao da Zakon o postupku zaključivanja i izvršenja međunarodnih sporazuma ne poznaje kantone.

Inače, ovaj zaključak potpisao je Bakir Izetbegović prošle godine 27. juna.