BiH

nakon sastanka

Izetbegović: Približili smo se rješenju kroz Fileov model

04/07/2021

Ogroman put je iza nas, tako da imamo približene stavove. Sad je potrebno donositi odluke, rekao je Izetbegović

U delegaciji Evropske unije u Sarajevu danas je najavljen niz sastanaka domaćih političara s izvršnom direktorkom Evropske službe za spoljne poslove za Evropu i Aziju Angelinom Eichhorst i specijalnim izaslanikom SAD-a Metthewom Palmerom.

Prvi se s visokim zvaničnicima susreo predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

“Kao što sam i rekao, ne možemo bez prijatelja iz Međunarodne zajednice. Mislim da ćemo to dobiti. Gospođa Eichhorst i gospodin Palmer će se danas sastati s predstavnicima ljevičarskih stranaka, kako bi nam pomogli da približimo stavove”, izjavio je Izetbegović nakon sastanka.

Prema njegovim riječima, potrebno je da se u cijeli proces uključi i civilno društvo, eksperti i opozicija kako bi se počelo tragati za rješenjima.

“Mi smo se, ustvari, približili rješenju kroz Fileov model, kroz Aprilski paket. Ogroman put je iza nas, tako da imamo približene stavove. Sad je potrebno donositi odluke. Treba spremnosti i hrabrosti da se naprave koraci i rješenje za Bosnu i Hercegovinu. Koncepcija je postavljena. Znamo zahtjeve SDA, svođenje simetrije između dva entiteta, tako da mislim da smo blizu”, izjavio je nakon sastanka predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Komentari

Autor: Federalna TV

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.