Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović primio delegaciju Udruženja generala BiH

Izetbegovic-generali-sastanak

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović održao je danas sastanak s delegacijom Udruženja generala BiH, na kojem je bilo riječi o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, sve učestalijem procesuiranju pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine za navodne ratne zločine, kao i o ostvarivanju prava pripadnika braniteljske populacije.

Izetbegović je informisao generale o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni Hercegovini, te o aktivnostima koje poduzima na stabilizaciji prilika u zemlji. Generali su podržali aktivnosti koje poduzima bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine na ostvarivanju ravnopravnosti, jednakosti i stvaranju boljih uslova za život za sve stanovnike Bosne i Hercegovine na cijelom njenom teritoriju, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Na sastanku su razmijenjene informacije u vezi sa sve učestalijim postupcima za navodno počinjene ratne zločine koji se vode protiv bivših pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine. Izražena je podrška procesuiranju svih zločinaca, ali i potreba da se Tužilaštvo BiH odupre neprimjerenim političkim pritiscima u pravcu izjednačavanja zaraćenih strana i stvaranju vještačkih balansa u procesuiranju ratnih zločina.

Izetbegovic-generali-sastanak1

Potcrtano je da je Armija Republike BiH na čijem čelu su bili članovi Udruženja generala BiH, sistemski sprečavala i kažnjavala zločine počinjene od pojedinaca u njenim redovima, dok su snage koje su izvršile agresiju na Bosnu i Hercegovinu sistematski planirale, organizovale, ohrabrivale i izvršavale zločine. Stoga je neprihvatljivo stvaranje vještačkih balansa u broju pokrenutih krivičnih postupaka i izrečenih sudskih presuda, navodi se u saopćenju.

Razgovarano je i o konkretnim mjerama i aktivnostima koje će nadležne institucije poduzimati u pružanju podrške svim osumnjičenim i optuženim pripadnicima Armije Republike BiH, u odbrani njihove časti i dostojanstva.

Generali su informisali Izetbegovića o problemima s kojima se oni i drugi pripadnici boračke populacije susreću u ostvarivanju prava na pravičnu penziju, naglasivši da žele donošenje kvalitetnijih zakonskih rješenja koja se tiču prava iz ove oblasti u Federaciji BiH.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istakao je da podržava iznalaženje pravičnog rješenja u ovoj oblasti, u skladu s odredbama Ustava BiH koje ne dopuštaju bilo koju vrstu nejednakosti i diskriminacije.