Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović primio delegaciju WTO-a

izetbegovic wto

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio je delegaciju Svjetske trgovinske organizacije (WTO) te je ovom prilikom istakao punu opredijeljenost BiH za integraciju u međunarodni multilateralni trgovinski sistem WTO i dobijanje punopravnog članstva.

Naglasivši složenost unutrašnjih odnosa BiH i vanjskotrgovinskih odnosa koji se kreiraju kroz proces stabilizacije i pridruživanja kao ugovorni odnos sa EU, Izetbegović se osvrnuo i na sve teže uslove koji se nakon “Doha runde” postavljaju pred zemlje koje žele punopravno članstvo.

Istakao je i da je BiH odlučna u nastojanjima da stekne punopravno članstvo, bez obzira na sve izazove.

Novi predsjednik radne grupe za pristup BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji mađarski ambasador Rajmund Kiss, kazao je da je članstvo u WTO preduslov za EU, i da u ovom prestižnom klubu ima mjesta i za BiH.

Također, naglasio je da je u prošlosti novim članicama članstvo u WTO omogućavalo rast privrede i bruto nacionalnog dohotka.

Direktor Odjela za pristupanje WTO Chiedu Osakwe izvijestio je Izetbegovića o aktuelnom statusu završnih pregovora između BiH i Brazila, BiH i Rusije te BiH i Ukrajine.

izetbegovic wto1

Istaknuto je da pristupanje WTO, u sklopu šire podrške koju međunarodna zajednica pruža vlastima BiH, osnažuje temelje za ekonomski napredak države i poboljšava stabilnost u zemlji i regiji.

Sagovornici su se usaglasili da BiH, nakon ispunjavanja preostalih uslova u vidu postizanja bilateralnih sporazuma, može ostvariti punopravno članstvo u WTO do kraja godine, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.