Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović primio šefa delegacije EU u BiH Wigemarka

Izetbegovic-Wigemark-010

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović primio šefa delegacije EU u BiH, ambasadora Lars-Gunnara Wigemarka. Razgovarano je o narednim koracima u procesu evropskih integracija BiH, o uspostavi mehanizma koordinacije, prilagođavanju trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i objavi rezultata popisa stanovništva, te o modalitetima pomoći od međunarodnih finansijskih institucija u sprovođenju strukturalnih socio-ekonomskih reformi.

Ambasador Wigemark izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim stepenom implementacije Reformske agende, pohvalivši rad i napore Vijeća ministara i entitetskih vlada na održavanju dinamike započetih reformskih procesa.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Izetbegović je izrazio očekivanje da će mehanizam koordinacije biti u potpunosti usaglašen i da će sva tijela u okviru tog mehanizma koordinacije biti imenovana u narednih mjesec dana, kao i da će delegacije BiH i Evropske komisije krajem aprila uspješno zaključiti pregovore o prilagođavanju trgovinskog dijela SSP-a s prihvatljivim rješenjem koje će biti bazirano na uvažavanju obostranih interesa.

Sagovornici su se složili da je pri obradi rezultata popisa stanovništva neophodno primijeniti standard i uputstva Eurostata, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.