Izetbegović: Reakcija na referendum ne može izostati

bakir izetbegovic (1)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović kazao je danas da su predsjednik Republike Srpske i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik te oni koji su ga pratili u organiziranju današnjeg referenduma o Danu tog bh. entiteta izašli iz zaštićene zakonske zone u protuzakonsko i protuustavnu poziciju.

Tu poziciju, Izetbegović je opisao kao onu koja je protiv onoga što civilizirani svijet i međunarodna zajednica traži, ocjenjujući da se radi o novom inatu koji prelazi sve granice.

– Viđali smo to u zadnjih nekoliko decenija od srpskih i srbijanskih vođa i vidjeli smo kako se to završava. Ovo nije prvi iracionalni inat. Ti ljudi vuku konopac dok ne pukne, a onda naravno padnu na leđa – poručio je Izetbegović, prenosi N1.

Dodik: Neće Bakir Izetbegović i stranci određivati dan rođenja RS

Na pitanje da li očekuje sankcije za organizatore referenduma, Izetbegović je kazao da reakcija ne može izostati jer je to za njega eklatantan primjer kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, suprotstavljanja odlukama Ustavnog suda BiH te kršenja Krivičnog zakona BiH, ali samo je pitanje kada će ta reakcija uslijediti.

Komentirajući današnju Dodikovu izjavu “da oni koji žele hapsiti mogu uhapsiti cijeli referendum”, Izetbegović je istaknuo da se ne može hapsiti cijeli referendum, ali mogu oni “koji su narod nagovorili da idu u tom smjeru”.

Izetbegović je mišljenja da neće izostati ni reakcija međunarodne zajednice jer ovo nije način na koji se odnosi prema Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskoj uniji, Venecijanskoj komisiji, Ustavnom sudu, OHR-u, PIC-u, a da to nema svoje posljedice.

– Branit će se i ustavnopravno uređenje BiH, a međunarodna zajednica braniti svoj autoritet – zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.