Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izetbegović sa Borisovom: Odnosi BiH i Bugarske bez otvorenih pitanja

BiH

izetbegovic_borisov3

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović i premijer Bugarske Bojko Borisov na današnjem sastanku u Sarajevu ocijenili su da su politički odnosi BiH i Bugarske dobri i bez otvorenih pitanja, ali da postoji mnogo prostora za unapređivanje ukupnih odnosa dvije zemlje, posebno u oblastima ekonomije, trgovinske razmjene, putne infrastrukture, industrije, građevinarstva i turizma.

Razgovarano je i o regionalnoj saradnji i aktivnostima BiH na evroatlantskom putu, te mogućnostima za pridruživanje regije zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

U tom pogledu, Borisov je rekao da je prioritet predsjedavanja Bugarske Evropskom unijom u prvoj polovini naredne godine važnost pridruživanja regije porodici evropskih zemalja. Izrazio je snažnu podršku BiH u procesu dobijanja kandidatskog statusa.

Istaknuto je da je neophodno kontinuirano održavati redovne političke kontakte, uključujući i kontakte na najvišem nivou.

Sastanku je prisustvovao savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića Tugomir Čuljak i  savjetnica člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića, Diana Čekić, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.