Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada KS još nije ispunila sve uslove za prestanak štrajka zdravstvenih radnika

konakovic
Ademaj, Konaković i Turković

Predsjednik Sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu u KS Edo Selimić kazao je da štrajk zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo neće biti obustavljen sve dok ne bude potpisan tekst granskog kolektivnog ugovora.

– Onog momenta kad potpišemo granski kolektivni ugovor, prestat će generalni štrajk. Sastat će se Glavni odbor i donijet će odluku o prestanku generalnog štajka – kazao je za Fenu Selimić.

Na današnjem sastanku premijera KS Elmedina Konakovića, ministrice zdravstva Zilhe Ademaj i direktora Zavoda za zdravstveno osiguranje Samira Turkovića s direktorima svih zdravstvenih kantonalnih javnih ustanova dogovoreno je da koeficijent minulog rada od 1. novembra bude 0,5 za sve uposlene u zdravstvu Kantona Sarajevo.

– Time je ispunjen i posljednji zahtjev sindikata zdravstvenih radnika. Satnica je 2,60 KM, radna sedmica 37,5 radnih sati, a koeficijent minulog rada je 0,5. Premijer Konaković je kazao da su sredstva za to osigurana i izrazio nadu da će se zdravstveni radnici što prije vratiti na svoja radna mjesta i nastaviti pružati usluge građanima KS – saopćeno je iz Pres službe KS.

Selimić

Ministrica Ademaj pozvala je zdravstvene radnike da prekinu štrajk kazavši da će u ponedjeljak biti usuglašen tekst kolektivnog ugovora.

– O današnjem dogovoru obavijestit ćemo sindikate i nadam se da ćemo u ponedjeljak konačno usaglasiti i tekst kolektivnog ugovora, naglasila je ministrica Ademaj.