Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Wigemark: Zaključci VSTV-a zabrinjavajući

27/10/2017

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark izjavio je da je EU primila k znanju zaključke u vezi s informacijom dostavljenom od Centra za istraživanje rata i ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske, a koje je jučer usvojilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV), te istakao da su određeni zaključci zabrinjavajući i da bi mogli direktno uticati na neovisnost sudija i tužioca, kao i na poštivanje osnovnih prava.

Također je naglasio da je pravo na pošteno suđenje preduslov za povjerenje javnosti u sistem pravosuđa i da je pretpostavka nevinosti u središtu osnovnih prava koja štiti EU.

– Niti jedan zvaničnik, uključujući sudije i tužioce, ne može biti razriješen dužnosti bez provođenja odgovarajuće neovisne istrage i prethodnih disciplinskih procedura. Odgovarajuće sankcije je moguće izreći samo nakon provedbe takvih procedura i ukoliko se utvrdi postojanje pravne utemeljenosti optužbi protiv zvaničnika – navodi se u Wigemarkovoj izjavi.

Šef Delegacije EU u BiH podvukao je da će zaobilaženje ovih procedura direktno ograničiti neovisnost i nepristranost pravosuđa te da nije u skladu sa standardima EU.

Podsjetio je da su stručnjaci iz EU nedavno ukazali na potrebu za unapređenjem kriterija za imenovanje i razrješenje zvaničnika, u skladu sa standardima EU.

– Bilo kakva unapređenja moraju u potpunosti uzeti u obzir potrebu održavanja neovisnosti pravosuđa, kao i poštivanja osnovnih prava – istakao je Wigemark, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.