Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lider SDA

Izetbegović: Schmidt nije nagovjestio detalje, čeka odluku Ustavnopravne komisije

Bakir Izetbegović
Foto: Fena

Rekao je kako se nada da Schmidt neće nametnuti nešto što bi definitivno išlo na štetu Bošnjacima

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović sastao se danas u OHR-u sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom sa kojim je razgovarao o formiranju vlasti na nivou Federacije BiH.

Nakon sastanka Izetbegović je rekao da je visoki predstavnik želio čuti njegovo mišljenje u vezi s potencijalnim rješenjima i izlazom iz trenutne situacije.

– Ja sam mu kazao da smo mi uvijek spremni ponuditi to rješenje, ali Nermin Nikšić i Dragan Čović se nisu odazvali na sastanak koji je organizavao Refik Lendo. Mi smo spremni da se odluka svede na većinu ruku u Predstavničkom domu, s tim da ova situacija u kojoj se Lendo tretira na način da ima samo da potpiše, da posluša ono što srpski i hrvatski predstavnici odluče uime njega, neće moći – rekao je Izetbegović.

To bi, kako je dodao, ponizilo Bošnjake u Federaciji BiH koji čine 70 posto stanovništva.

Izetbegović je rekao da Schmidt tokom razgovora nije nagovjestio šta namjerava uraditi, već da je samo rekao da će čekati Ustavnopravnu komisiju u Predstavničkom domu Parlementa FBiH da pokuša sama da dođe do rješenja.

– Nadam se da neće nametnuti nešto što bi definitivno išlo na štetu Bošnjacima – istakao je Izetbegović.

Mediji prenose da će visoki predstavnik Christian Schmidt do kraja dana ponovo iskoristiti Bonska ovlaštenja i nametnuti odluke koje će se odnositi na deblokadu formiranja Vlade Federacije BiH.