Izetbegović se obratio učesnicima OIC-a: Evropski muslimani su dio evropske kulture

izetbegovic – oic3
FOTO: Anadolija

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir izetbegović obratio se učesnicima Samita šefova država Organizacije islamske konferencije (OIC) u Istanbulu.

– Čast mi je obratiti se na trinaestom Samitu Organizacije islamske konferencije. Želim da izrazim zahvalnost mom dragom bratu, predsjedniku Erdoganu i vladi Republike Turske na gostoprimstvu i čestitam im na preuzimanju predsjedavanja, kao i zato što su domaćin ovog Samita. Dozvolite mi da najiskrenije čestitam generalnom sekretaru, njegovoj ekselenciji Iyadu Madaniju, na umješnom vođenju Organizacije, i da mu zahvalim za promoviranje učešća moje zemlje u Organizaciji i na ovom Samitu. Iznimno cijenimo podršku ove Organizacije, i njenih članica, u razvoju Bosne i Hercegovine kao demokratske, multietničke i multikulturne države. Uime Vlade Bosne i Hercegovine i njenog naroda zahvaljujem vam na trudu koji ulažete da biste unaprijedili prilike u Bosni i Hercegovini – kazao je Ieztbegović.

Dodao je da je potpuna integracija u Evropsku uniju i NATO najbolji način za postizanje stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta u Bosni.

izetbegovic - oic2

– Proces evropskih i euroatlantskih integracija je najefikasnije sredstvo za transformaciju naše države i društva, u cilju postizanja modernih demokratskih standarda, izgradnje konkurentne tržišne ekonomije i jačanja našeg ekonomskog razvoja. Uvjeren sam da ćemo kroz ovaj proces sazrijevanja postići unutrašnji konsenzus da podnesemo zahtjev za članstvo u ovoj Organizaciji u bliskoj budućnosti. U međuvremenu radit ćemo najbolje što možemo na jačanju i unaprijeđenju odnosa i saradnje s ovom Organizacijom i njenim državama članicama – kazao je Izetbegović.

Naveo je da se muslimanski svijet suočava s ozbiljnim izazovima, među kojima prednjače terorizam, sektaško nasilje i oružani sukobi. Jedinstvo, solidarnost i pomirenje među muslimanskim zemljama, kako je dodao, neophodni su za rješavanje ovih izazova.

– Moramo udružiti naše snage da bi pronašli nove pristupe i prava rješenja za probleme s kojima smo suočeni. Negativni trendovi se mogu zaustaviti samo koordiniranim djelovanjem ujedinjenog islamskog ummeta. Mi dijelimo vašu zabrinutost zbog kontinuiranog urušavanja svjetskog mira i stabilnosti, posebno na Bliskom istoku. Izraelsko-palestinski sukob, koji traje više od 60 godina, bio je glavni i stalni izvor nestabilnosti na Bliskom istoku. Zastoj u rješavanju sukoba je zabrinjavajući i hitno je potreban novi podsticaj pregovorima. Mi snažno podržavamo trenutnu diplomatsku inicijativu Kvarteta za održavanje mirovne konferencije koja će donijeti trajno i pravedno rješavanje palestinskog pitanja, na principima međunarodnog prava, kao i konsenzus o mirnom suživotu dvije nezavisne i suverene države. To je jedini realan način za rješavanje sukoba – kazao je Izetbegović.

izetbegovic - oic1

Mir u svijetu, po njegovim riječima, također je ugrožen nasiljem i zločinima nad sirijskim narodom.

– Slike iz Sirije podsjećaju nas na tragediju Bosne, i mi u Bosni osjećamo bol sirijskog naroda kao svoju vlastitu. Duboko je zabrinjavajuće da najmoćnije zemlje u svijetu, uključujući i najmoćnije muslimanske zemlje, do sada nisu uspjele da pronađu mirno rješenje krize u Siriji. Bosna u potpunosti podržava mirovne pregovore u Ženevi. O budućnosti Sirije mora odlučiti sirijski narod – istakao je Izetbegović.

Dodao je da mirna budućnost Sirije počiva na poštivanju političke volje sirijskog naroda, kojem mora biti dozvoljeno da izrazi tu volju na slobodnim i demokratskim izborima. Da se volja sirijskog naroda poštovala od početka, kako je kazao, ovog rata ne bi ni bilo. Izetbegović je izrazio nadu da će ovaj Samit doprinijeti uspostavljanju mira i demokratije u bratskoj Siriji.

– Pošast terorizma pogađa sve nas. Nepodnošljiva je tuga za cijeli islamski ummet da neki od naših mentalno poremećenih sinova siju smrt i razaranje širom svijeta. Bosna najoštrije osuđuje nedavne terorističke napade u Ankari, Briselu, Istanbulu i Lahoreu. Želimo izraziti naše najdublje saučešće i izražavamo našu solidarnost s porodicama žrtava, vladama i narodima Belgije, Turske i Pakistana – kazao je Izetbegović.

Kazao je da je Bosna, također, pogođena fenomenom radikalnog tumačenja islama, što je rezultiralo nasilnim ekstremizmom i terorističkim činovima u posljednjih nekoliko godina.

– Devijantna ideologija tekfira naišla je na plodno tlo u poslijeratnom bosanskom društvu. Zakasnili smo u prepoznavanju opasnosti koju predstavlja ova ideologija, jer je ona u suprotnosti s našim bićem i našim razumijevanjem islama. Za pola milenija, bosanski muslimani su praktikovali inkluzivan islam koji štiti i pomaže razvoj raznolikosti i kulturnog pluralizma u našem društvu – kazao je Izetbegović.

Naglasio je da su isključivost, radikalizam, nasilni ekstremizam i terorizam apsolutno neprihvatljivi sa stanovišta islama. Oni potkopavaju njegov sistem vrijednosti i u suprotnosti su s univerzalnim vrijednostima tolerancije i suživota, što smo mi u Bosni njegovali stoljećima i na šta smo s pravom ponosni.

– Islam je svjetlo, mir, dobro, oprost i pomirenje. Naša dužnost je da branimo Islam od tame, zla, nasilja i mržnje. Moramo braniti svijetlo i lijepo lice Islama. Ali isto tako treba da se suprotstavimo svemu onome što u našim društvima pogoduje razvoju radikalizma i ekstremizma. Moramo eliminirati nepravdu, nejednakosti, smanjenjiti siromaštvo i nezaposlenost, posebno među mladim ljudima, i dati im nadu i priliku – kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

izetbegovic - oic4

Naveo je da politička, ekonomska i socijalna nepravda protiv muslimana širom svijeta doprinosi rastu očaja i beznađa, stvara plodno tlo za pojavu radikalizma i ekstremizma.

-Suočavamo se s problemom koji ima duboke i složene korijene. Naše vlade moraju i hoće odgovoriti na nasilje silom i represivnim mjerama. Ali taj dio našeg odgovora mora biti hirurški precizan i selektivan, jer ako to nije, to će izazvati novi val radikalizacije. Prava borba i konačna pobjeda mora i može biti samo na ideološkoj razini – dodao je Izetbegović.

Ključ za rješenje, po njegovim riječima, leži u autentičnom tumačenju islamske tradicije i u razvoju savremenih društvenih i političkih praksi koje su dosljedne autentičnim načelima i učenju islama.

– Združeni u našem jedinstvu i solidarnosti, moramo tražiti globalna rješenja da bi iskorijenili uzroke radikalizma i nasilnog ekstremizma. Bosna je posvećena širenju i produbljivanju naše međunarodne saradnje u prevenciji i borbi protiv terorizma – naveo je Izetbegović.

Organizacija islamske saradnje okuplja muslimanski svijet i predstavlja njegov kolektivni glas. Izetbegović je kazao da važan dio islamskog ummeta – muslimanske zajednice Evrope – ipak nisu adekvatno zastupljene u Organizaciji.

-Evropa je dom za više od 20 miliona muslimana. Neki od njih su, poput Bošnjaka, autohtoni evropski narodi koji naseljavaju evropski kontinent stoljećima. Pored njih, milioni muslimana su došli u Evropu putem globalnih migracijskih procesa u drugoj polovini prošlog stoljeća ili u aktuelnom dramatičnom talasu migracija. Njihova integracija u evropska društva ostaje izazov, na koji bi ova Organizacija trebala obratiti posebnu pažnju – dodao je Izetbegović.

– Islam nije stranac u Evropi, niti je stran duhu Evrope. Naprotiv, vjerojatno ne bi bilo onoga što danas poznajemo kao duh Evrope bez doprinosa islama u formiranju evropskog identiteta i kulture. Evropski muslimani su dio evropske kulture. Oni nastoje da sačuvaju svoj identitet i zaštite svoja prava, dok su u stalnoj potrazi za formulom za integraciju i inkluziju, za funkcionalnu kombinaciju islamskih i evropskih vrijednosti – podcrtao je Izetbegović.

Naveo je da evropski muslimani predstavljaju neprocjenjiv socijalni, kulturni, politički i ekonomski resurs za cijeli islamski ummet, te da su oni najbolji most za dijalog, razumijevanje i saradnju između muslimanskog svijeta i Evrope, posebno u vrijeme krize i očigledno rastuće netolerancije i predrasuda protiv islama.

– Stoga mislim da je od najveće važnosti i hitnosti da se pronađe mehanizam kojim bi evropski muslimani dobili veću pažnju i značajniju zastupljenost u ovoj Organizaciji. Pozivam cijenjeni Samit da snažno razmotriti osnivanje Evropske grupe u okviru ove Organizacije, po uzoru na postojeće afričke, azijske i arapske grupe. Nadam se da ćete podržati ovaj prijedlog, jer evropski muslimani trebaju i zaslužuju pažnju i pomoć ove Organizacije i njenih država članica u rješavanju sve brojnijih izazova koji se gomilaju – kazao je Izetbegović u obraćanju na Samitu šefova država Organizacije islamske konferencije (OIC) u Istanbulu.