Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Razočarenje zbog odgađanja sjednice Centralnog popisnog biroa

sjednica-centralnog-popisnog-biroa1
FOTO Oslobođenje

Direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić izrazio je razočarenje što danas nije održana sjednica Centralnog popisnog biroa na kojoj su se trebala riješiti sporna pitanja u vezi sa obradom i objavljivanjem rezultata popisa stanovništva.

– Imam dužnost prema građanima da kažem da Federalni zavod za statistiku čeka da direktor Agencije za statistiku BiH u skladu sa Zakonom i propisanom nadležnošću utvrdi metodologiju. Danas je 14. april, a zakonski rok je 1. juli kada kompletan popis treba biti završen i Agencija za statistiku BiH je već davno trebala da utvrdi metodologiju – rekao je Kremić.

Naveo je da su radne grupe Federalnog zavoda za statistiku profesionalno uradile posao, a da sada dolazi do stagnacije jer državna Agencija ne utvrđuje metodologiju.

Kremić je dodao da popis stanovništva odražava stanje sa 30. septembrom 2013. godine, te da će građani biti u prilici da vide rezultate kada Agencija za statistiku utvrdi metodologiju.

– Građani BiH zaslužuju da imaju pravo pristupa svim informacijama i što se mene tiče volio bih i da novinari mogu prisustvovati sjednicama Centralnog popisnog biroa – dodao je Kremić.

Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić je izjavio novinarima da je otkazivanje sjednice Centralnog popisnog biroa jedan u nizu dokaza da se traže razlozi za prolongiranje i otkazivanje sjednica, te da je direktor Velimir Jukić telefonom u posljednji čas otkazao sastanak.

– Jukić se, koliko ja znam, nalazi u Luksemburgu, a sastanak na koji je otišao završen je jučer. Imao je čitav dan i mogao je da dođe – kazao je Fatić.

Naveo je da je Agencija dobila prijedlog Republičkog zavoda za statistiku RS pola sata prije otkazane sjednice Centralnog popisnog biroa, a koji će analizirati i izjasniti se o njemu.

– Srećom da je otvoren predmet u Tužilaštvu BiH i neka se provjeri što se radi ovako. Zna se ko je nadežan da vodi sjednice Centralnog popisnog biroa i zna se ko će odgovorati u slučaju neuspjeha ovog procesa zbog prouzrokovanja štete jer je popis koštao oko 50 miliona KM – izjavio je Fatić.

Po njegovim riječima, na prošloj sjednici Centralnog popisnog biroa rađena je analiza po kojoj je od oko 121 hiljadu spornih popisnica njih 80.000 sa područja Federacije BiH, a oko 40.000 sa područja Republike Srpske.

Direktorica Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković je kazala da je doputovala iz Banja Luke i da je u posljednji čas saznala da je sjednica otkazana zbog nedostatka kvoruma.

– Danas nije održana, nažalost. Nadam se da će biti brzo zakazana da razgovaramo o važnim i otvorenim pitanjima kako bi što prije usvojili jedinstveni program obrade podataka i objavili rezultate u skladu sa Zakonom o popisu – izjavila je Čičković.

Navela je da ovaj zavod nije došao sa novim prijedlogom, već da on datira od marta 2015. godine, te da su sva rješenja u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva. Nije željela detaljnije govoriti o tome šta taj prijedlog donosi, ali je kazala da rezident ne može biti naprimjer stanovnik Njemačke.

Naglasila je da je prema principima i standardima popisa moguće biti rezident samo jedne zemlje, a ne dvije, bez obzira na državljanstvo.

– Državljanstvo uopšte nema veze s tim. Kad govorimo o popisu tu nisu u pitanju prava građana na državljanstvo, imovinu, porez. Popis i statistika je istraživanje varijacija masovnih pojava, odnosno popis treba da odslika sliku zemlje po svim varijablama u jednom trenutku kako bi imali relevante podatke – rekla je Čičković.

Iz Agencije za statistiku BiH su saopštili da je sjednica Centralnog popisnog biroa, koja je bila zakazana za danas, zbog nedostatka kvoruma odgođena do naredne sedmice.

Naveli su da se direktor te agencije Velimir Jukić, zbog neuvezanosti aviolinija, nije uspio vratiti na vrijeme sa službenog puta, dok je član Centralnog popisnog biroa Zoran Perković, pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH, na putu izvan BiH zbog ranije preuzetih obaveza.