Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Okončan sastanak HDZ-a i SDA

Izetbegović: Za zastoj je kriva treća strana; Čović: Pokušat ćemo izaći iz ćorsokaka

hdz sda

Niti Čović, ali ni lider SDA nisu precizirali kada će biti formirana vlast na nivou BiH i Federacije

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović je nakon sastanka s delegacijom Stranke demokratske akcije (SDA) u Sarajevu istakao da će biti potrebno pronaći trećeg partnera za razgovore kako bi se pronašlo rješenje za izlazak iz krize u kojoj se trenutno nalazi Bosna i Hercegovina, javlja Anadolu Agency (AA).

“Denis Zvizdić nas je upoznao da ima jako puno sporazuma koji se tiču finansijske problematike u kojima se govori oko milijardu eura koje ne možemo realizirati jer još nemamo vlast. Sve što smo dogovarali u protekle četiri godine u vezi energetike i infrastrukture je u zastoju i sada pokušavamo otklanjati probleme kako bismo se fokusirali na stvaranje drugačijeg socio-ekonomskog ambijenta”, kazao je Čović.

Istakao je da je na sastanku naglašeno da, dok tragaju za rješenjima, sve teme koje se tiču ekonomskog i socijalnog karaktera budu svakodnevna tema.

“Zbog toga da bismo izbjegli situaciju da se čekaju odluke dugo vremena. Moramo još mnogo toga usaglasiti, ali to moramo pratiti sve vrijeme”, rekao je Čović.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je izjavio da je izlaz iz krize u kojoj se Bosna i Hercegovina nalazi implementacija sporazuma kojeg su 5. augusta potpisale ove dvije stranke i SNSD.

“Cilj sastanka je bio bolja saradnja HDZ-a i SDA, koja će amortizovati probleme u krizi u kojoj se nalazimo. U vezi s imenovanjem nove strukture vlasti, složili smo se da je izlaz u implementaciji sporazuma kojeg smo potpisali 5. augusta. Mandatar da izađe s planom rada. U međuvremenu je potrebno raditi da se usvoji budžet. Ići će privremena finansiranja, ali to nije konačno rješenje”, rekao je Izetbegović.

“BiH trpi, čemu taj zastoj, potrebno je više graditi, a to otvara i nova radna mjesta. Dogovorili smo se da sve što odnosi na privredu da se promptno rješava”, rekao je Izetbegović.

Napomenuo je da je potrebno odblokirati rad Parlamentarne Skupštine BiH, formirati komisije, jer se gomilaju sporazumi gdje BiH gubi milijarde maraka.

“Svaki problem koji se odnosi na privredu promtno se rješava. Federalni nivo vlasti će biti funkcionalan, s tim da očekujemo bitne zakone, da se ipak riješe, poput Zakona o doprinosima i slično”, rekao je Izetbegović, dodajući da je SDA spremna na sve što uključuje NATO.

“Što se tiče bosansko-bošnjačke strane, a vezano za NATO, mi smo spremni na sve što uključuje NATO. Svi moraju napraviti neki iskorak, neki ultimatumi i pretjerana tvrdoglavost nas je dovela dovde. Također, vezi sa ANP-om, očekujem da se napravi neki kompromis. Minimalni ANP, koj bi bio fokusiran na civilni aspekt. Vojni može biti u minimalnom obimu. Svi moraju napraviti iskorak”, kazao je Izetbegović.

Na kraju je još dodao da je u protekle četiri godine povećan izvoz za 39 posto te da je zaposleno 109.000 ljudi i da je zabilježen porast punjenja budžeta.

“Ipak je reformska agenda dala rezultate. Sve je moglo puno bolje. Intenzivna gradnja koja je počela u BiH donijet će novi doprinos tome svemu. Rezultat današnjeg sastanka je upravo to da se ta pitanja trebaju rješavati na dnevnoj bazi. Ako smo zapeli na NATO integracijama ne smijemo zapeti u ovome”, rekao je Izetbegović.

Na kraju je zaključio da je jedan od rezultata sastanka s delegacijom HDZ-a i to što će se problemi rješavati na dnevnoj bazi, napominjući da tu ne treba praviti nove probleme oko većih pitanja kao što je pitanje NATO-a.