Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predsjednik SDA

Izetbegović zabrinut: “To je tek početak, tu smo da pomognemo”

bakir izetbegović sda
FOTO: Fena

– Tu smo da pomognemo ako treba za građane – kaže predsjednik SDA

Loši su rezultati rada vlasti na federalnom i državnom nivou u proteklih godinu dana od konstituiranja zastupničkih domova Parlamenta FBiH i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ukratko je poruka koja je upućena iz Predsjedništva SDA.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, kazao je da je Zastupnički dom Parlamenta FBiH za godinu imao sedam redovnih sjednica, a dvije nisu ni završene, te da je na njima usvojeno manje zakona nego na dvije sjednice prošlog saziva.

Istakao je da ni Vlada ni Parlament FBiH nemaju usvojene programe rade pa se ne može precizno valorizirati, ali da se vidi da se ništa ne dešava.

“Tu su da pomognu”

– U FBiH se bilježi pad izvoza, industrijske proizvodnje i potrošnje, najavljeno je povećanje cijena struje, što će biti generator svih drugih poskupljenja. Svjedočimo zatvaranju pogona. To je tek početak – istakao je Izetbegović.

– Imali smo bitne pokazatelje povećanja. Tu smo ako treba da se pomogne jer se bojim da je prva godina izgubljena. Nije malo da Mittal zatvara pogone, Lego u Hercegovini… Inflacija je 10 posto, poskupit će struja komunalnim preduzećima, to će direktno udariti na građane. Tu smo da pomognemo ako treba za građane – kaže predsjednik SDA.

Kada je riječ i nivou države, kazao je da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine za ovu godinu najavilo usvajanje 50 zakona, a dosad su usvojili tek pet.

Izetbegović je rekao i da je jedan od zaključaka sjednice Predsjedništva SDA taj da će tražiti da nadležne institucije istraže tvrdnje SNSD-a i SDP-a o navodnoj radikalizaciji i postojanju kampova u oba entiteta, kao i da je posebno potrebna istraga o tvrdnji ministra odbrane BiH Zukana Heleza o postojanju ruskih paravojnih kampova u RS-u. Naglasio je da je sigurnosni sektor Trojka “prepustila SNSD-u”, te da se promptno reagiralo na tvrdnje Heleza, a ne i na tvrdnje čelnika SNSD-a.

Izetbegović je naglasio i da SDA neće podržati smjenu Heleza koju traži SNSD jer je deplasirano glasanje samo o smjeni ministra odbrane BiH.

– Smjenu zaslužuje cijelo Vijeće ministara BiH – dodao je.

Imaju prijedloge

Izetbegović je naglasio da smo prije mjesec dobili mišljenje Evropske komisije, a nakon toga vlasti nisu učinile ništa na ispunjavanju uvjeta za otvaranje pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, iako je čak snižen prag zahtjeva.

Najavio je da će Klub zastupnika SDA u Parlamentu BiH uputiti prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji će se odnositi na transparetnost izbornog propcesa i integritet izbora.