Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Centrala SDA

Izetbegovićeva vanredna presica: Inicijativa je odgovor sve jačim napadima na BiH

izetbegovic pres

Fokus Izetbegovićevog obraćanja je na najavljenoj mogućnosti pokretanja pravne procedure pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta RS

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, sazvao je u stranačkoj centrali vanrednu konferenciju za medije na kojoj govori o aktuelnim političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

Fokus Izetbegovićevog obraćanja je na najavljenoj mogućnosti pokretanja pravne procedure pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja trenutnog naziva entiteta RS.

Inicijativa je pokrenuta, kako tvrdi Izetbegović, zato što je nedvosmisleno jasno da su Bošnjaci i Hrvati građani četvrtog i petog reda u RS-u, da se nad njima vlada, da oni nemaju mjesta u institucijama.

– Povratnici se vrijeđaju, vrijeđaju se vijernici, RS se naziva drugom srpskom državom na Balkanu. U svemu tome služi kao izgovor naziv RS. U Dejtonskom sporazumu taj naziv ne znači ništa. Na engleskom Republika Srpska ne znači ništa – kazao je Izetbegović.

– Nije zahtjev da se ukine naziv RS, pripada i Bošnjacima i ostalima i Hrvatima i jednako kao Srbima i cilj je da se to potcrta. Tražit ćemo da se u naziv unesu Bošnjaci i Hrvati i u sve što čine taj entitet. I u Dan Republike Srpske. Za sada nema pravih rezultata u toj borbi i moramo je intenzivirati. Dok god ćute snage u BiH ili se bave sobom, a dok stižu tvrde i protivzakonite izjave od srpskih lidera taj trend se neće promijeniti. Vrijeme je da se kaže – dosta je. Prihvatili smo je jer smo htjeli mir, ali nismo prihvatili da će to biti entitet u kojem će se nastaviti ponižavanje. Ostavit ćemo rok i dati šansu da  se stvari poprave, dodao je Izetbegović.

Govoreći o tome zašto je inicijativa pokrenuta sada, Izetbegović je pojasnio da je ona pokrenuta jer je inteziviran napad na BiH, na njen euroatlantski put i integritet.

– Povezuje se rješenje Kosova sa statusom RS-a. Napada se na simbole BiH. Ovo to radi gospodin Dodik, on kao da ne želi imenovanje mandatara. To ime RS služi tome svemu – izjavio je Izetbegović.

Kazao je da entitet RS pripada svim narodima te da je cilj da se to potcrta.

– Ono što ćemo mi tražiti jeste da se u naziv unesu i Bošnjaci i Hrvati – dodao je.

Izetbegović je kazao kako je Milorad Dodik u ofanzivi te da dok god ćute probosanske snage, taj se trend neće promijeniti.

– RS je bazirana na kostima pobijednih ljudi, na etničkom čišćenju koje je kulminiralo genocidom. Prihvatili smo je jer smo htjeli mir, ali nismo prihvatili da će to biti entitet u kojem će se ponižavati drugi narodi – pojasnio je predsjednik SDA.

Potom je komentarisao reakcije na najavu SDA.

– Reakcije iz RS-a za našu najavu da se obratimo Ustavnom sudu, odgovoreno je prijetnjama da će se pristupiti protivzakonito. U čemu je problem da mi pitamo Sud jesmo li u pravu. Neka nas puste da se obratimo i vidimo ko je u pravu. Prijetnje su da će doći do otcjepljenja, referenduma. Ljudi, vrijeme je da mi tu stvar očistimo i da pitamo – je li stvarno mislite da se možete tako ponašati u Bosni i Hercegovini? Dodik je rekao da će tražiti najslabiju kariku među Bošnjacima s kojima će praviti vlast, ja ga pozivam da nađe najslabiju kariku. Šta je problem i zašto praviti ovoliku dramu, zapitao se Izetbegović danas.

Apelaciju Ustavnom sudu BiH će, kazao je Izetbegović, uputiti zastupnici te stranke u Narodnoj skupštini RS-a, ali ne odmah već nakon perioda u kojem će dati šansu da se ti odnosi prema Bošnjacima i BiH promijene.

– Prijetnje su da će doći do otcjepljenja RS-a, do nekih referenduma. Ljudi, vrijeme je da mi tu stvar pročistimo, da stanemo na loptu i kažemo: „Da li vi stvarno mislite da to možete?“. Ima momenata kad treba podvući crvenu liniju – kazao je Izetbegović.

Podsjetio je na Dodikovu izjavu da će tražiti „najslabiju kariku“ među Bošnjacima, kako bi sa njima pravio vlast.

– Neka slobodno traži. U SDA neće naći partnere za ono što on traži – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o reakcijama na inicijativu SDA, kazao je da svako ima pravo na svoj stav.

– Zašto se u OHR-u nisu zabrinuli kad je proslavljen neustavni 9. januar. Zašto Rusija tada nije reagirala – izjavio je Izetbegović.

Istaknuo je da su Bošnjaci u institucijama RS-a, poput pravosuđa i policije, potpuno etnički očišćeni.

– Zašto su Srbi napustili Sarajevo, kad smo ih mi pozivali da ostanu? Nisu trebali – izjavio je Izetbegović odgovarajući na novinarsko pitanje o broju Srba u Sarajevu.

Izbor glavnog državnog tužitelja i inicijativa za izmjenu naziva entiteta RS nema direktnu vezu, ali je zastupljenost Bošnjaka u rukovodstvima državnih pravosudnih institucija utjecao na taj potez.

– Smatrali smo da možemo stvari popraviti političkim sredstvima. Stvari pomalo kulminiraju, sve su jači utjecaji. Vrijeme je da stanemo na loptu i da kažemo gdje su. RS pripada i Bošnjacima i Hrvatima i to mora biti tako u svakom segmentu – pojasnio je Izetbetgović dodatno najavljenu apelaciju.

Sa Miloradom Dodikom je prije mjesec dana razgovarao na temu odnosa, ali on, kaže Izetbegović, želi da dominira.

– Nije SDP rekao da neće koalirati sa nama već da neće sami sa nama koalirati. Velika je mogućnost da BH blok koalira sa SDA – izjavio je predsjednik SDA govoreći o potencijalnim koalicionim partnerima.