Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Referendum 12. juna

Izglasana inicijativa za opoziv načelnika Višegrada Mladena Đurevića

visegrad fena (1)

Ocijenio je da su problemi nastali zbog nesaradnje izvršne i zakonodavne vlasti u Višegradu

Odbornici Skupštine opštine Višegrad sinoć su izglasali inicijativu za opoziv načelnika ove opštine Mladena Đurevića (SNSD), a za opoziv je glasala većina od 11 odbornika iz sedam stranaka, dok je deset odbornika bilo protiv.

Predsjednik Skupštine opštine Višegrad Muamer Sofović (NiP) pojašnjava da su razlozi za opoziv neformiranje izvršne vlasti opštine Višegrad, kašnjenje u usvajanju budžeta, ali i niz drugih.

– Od održavanja lokalnih izbora mi još uvijek nemamo formiranu izvršnu vlast opštine Višegrad, bez ijednog načelnika odjeljenja i bez zamjenika načelnika smo još uvijek. Uprkos svim pokušajima i razgovorima, s načelnikom opštine Mladenom Đurevićem nismo uspjeli pronaći zajednički jezik oko imenovanja, kao i svih ostalih stvari koje su napravljene ovdje u Višegradu, poput velikih gubitaka u lokalnim firmama gdje su milionski gubici. Dakle, sve firme su u minusu zbog lošeg poslovanja u zadnjih 4 – 5 godina vlasti SNSD-a i zbog neformiranja strukture izvršne vlasti, a tu je i nepodnošenje izvještaja o kapitalnim ulaganjima za 2022., kao i izvještaja o utrošku sredstava za 2020. i 2021. godinu, zbog čega je SO Višegrad pokrenula opoziv načelnika – precizirao je Sofović.

Ocijenio je da su problemi nastali zbog nesaradnje izvršne i zakonodavne vlasti u Višegradu.

– Do sada su u Višegradu obično i izvršna i zakonodavna vlast dolazili iz iste stranke i sada načelnik ne može da shvati da je on samo izvršna vlast koja treba da poštuje zakone i donesene akte SO Višegrad, međutim on to ne želi da prihvati – dodao je Sofović.

S obzirom da je načelnik Mladen Đurević rekao novinarima da su odbornici okupljeni oko SNSD-a na sjednici ukazali na nezakonite radnje u vezi s prijedlogom odluke za njegov opoziv, najavivši da će zatražiti i pravnu pomoć, Sofović ističe da to nije novina.

– Oni su to radili već više puta i nažalost situacija je takva kakva jeste. Samo ministarstvo lokalne uprave i samouprave i ministrica Senka Jujić je više puta u proteklih 14 mjeseci išla na ruku SNSD-u. Međutim u zadnja četiri mjeseca, kada smo pokrenuli krivičnu prijavu protiv ministrice Jujić, ona je počela da radi po zakonu i odlukama Skupštine RS-a i sve odluke koje su išle i te neke žalopojke od načelnika Đurevića, ona je ekspresno odbijala, za razliku od ranije kada ih je prihvatala i donosila nezakonite odluke. Ja sam imao 32 tužbe od Vlade RS-a i samog Radovana Viškovića i to smo sve prebrodili u 2021. godini, međutim i dalje nismo mogli naći zajednički jezik i idemo u opoziv – kazao je Sofović.

Precizirao je da će postupak opoziva i održavanje referenduma provesti nadležna komisija.

– Sva organizacija ide na općinsku izbornu komisiju odnosno na komisiju koju smo jučer odmah formirali i ja sam to potpisao jutros, dok sami opoziv stupa na snagu osmi dan od objavljivanja u službenom glasniku općine Višegrad. Ostaje rok od 30 dana da se održi referendum i odlučili smo da to bude 12. juni. Svu organizaciju oko glasača u dijaspori i odsustvu, gdje imamo dobar dio glasača Bošnjaka koji žive i u Goraždu i u drugim kantonima u FBiH, mi ćemo organizovati glasanje i za njih i za dijasporu, tako da će skupštinska komisija koju smo imenovali za provođenje izbora sve to da obavi u ime CIK-a, jer takva je procedura – pojasnio je predsjednik Skupštine opštine Višegrad.