Dom naroda

Izglasane izmjene Zakona o raspodjeli javnih prihoda u FBiH, Kantonu Sarajevo manji koeficijent

Hladno jutro u Sarajevu, izmjereno je čak -15 stupnjeva
25.01.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - U Bosni i Hercegovini jutros su temperature isle i do -20. Glavni grad okovan je ledom, najniza jutarnja temperatura bila je -15 supnjeva Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Nasuprot ovim stavovima, delegati iz Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Unsko-sanskog i drugih kantona isticali su da ‘niko ne želi nikome oduzimati ništa’ već bar malo ispraviti dosadašnju nepravdu prema njiihovim područjima

Zakon o izmjenama zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine prihvaćen je većinom glasova na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a propisuje umanjenje koeficijenta (pondera) u raspodjeli prihoda, koji je dosad imao Kanton Sarajevo, sa 2 na 1,5.

Tokom rasprave, delegati iz Kantona Sarajevo su se oštro protivili navedenom pravilu tvrdeći da ne počiva na stručnim ekonomskim procjenama i komunikaciji sa sredinama na koje se odnosi.

Prema riječima jednog od sarajevskih delegata Elmedina Konakovića, pravo rješenje treba tražiti u mišljenju struke, odnosno Ekonomskog instituta, a ne ozakoniti loš model koji, osim što Sarajevu oduzima 144 miliona KM, ne rješava suštinski probleme kantonima zapostavljenim dosadašnjim pravilima.

Nasuprot ovim stavovima, delegati iz Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Unsko-sanskog i drugih kantona isticali su da ‘niko ne želi nikome oduzimati ništa’ već bar malo ispraviti dosadašnju nepravdu prema njiihovim područjima.

Svi govornici tvrdili su da žele ravnomjeran razvoj Federacije, samo što su, prema diskusijama delegata iz Kantona Sarajevo, mišljenja o načinima na koje to treba postići – suprotna.

Delegati iz drugih kantona tvrdili su da poštuju i vole glavni grad njihove zemlje te da im nije bila namjera naštetiti mu već pomoći sredinama koje su dosad bile zapostavljene.