Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predmet Mutap i ostali

Zaštićena svjedokinja: Povrede koje je imao Dženan Memić nisu nastale u saobraćajnoj nesreći

dzenan memic – sudjenje – pixsell

Pred Sudom BiH pod mjerama zaštite danas je svjedočila uposlenica MUP-a KS koja je u vrijeme ubistva Dženana Memića radila u Odjeljenju za krvne i seksualne delikte i ratne zločine, te je učestvovala u istrazi. Ova svjedokinja je prisustvovala i obdukciji tijela Dženana Memića, a danas je pred Sudom iznijela i podatak da Odjeljenju koje se bavilo istragom ubistva Memića nikada nisu dostavljene kopije nalaza vještačenja, što se ranije nikad nije desilo

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje u predmetu “Zijad Mutap” i ostali. Riječ je o predmetu u kojem se sudi grupi optuženoj za organizirani kriminal s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine u Velikoj aleji na Ilidži. Usljed povreda Dženan Memić je preminuo 15. februara 2016. godine.

PIŠE: SEMIRA DEGIRMENDŽIĆ

Pored Zijada Mutapa u ovom predmetu su optuženi Mutapova kćerka Alisa Mutap, udata Ramić, Hasan Dupovac, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), policajac Josip Barić i radnik Hotela “Crystal” Muamer Ožegović.

Oni se terete da su prikrivanjem dokaza i počinitelja, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život usljed kojih je i preminuo.

Pred Sudom BiH danas su svjedočila četiri svjedoka od kojih su tri pod mjerama zaštite, što između ostalog podrazumijeva da se njihov identitet i fotografije ne smiju otkrivati, niti objavljivati.

Sva današnja svjedočenja potvrdila su ono što porodica ubijenog Dženana Memića u šestogodišnjoj borbi za pravdu zajedno sa advokatom Ifetom Feragetom uvijek iznova ponavlja. Da u ovom slučaju nije bilo saobraćajne nesreće, da je vođena traljava istraga, koja je uz to i opstruirana.

Današnji svjedoci su potvrdili da je automobil zeleni Renault Clio pokušan na silu biti uvučen u priču o saobraćajnoj nesreći. Svjedoci su potvrdili i da je obdukcija tijela Dženana Memića pokazala da je imao samo povredu na glavi zadobivenu “tupim predmetom, bez oštrih ivica”, a podjednako šokantni su i danas izneseni podaci da je Sektor za krvne i seksualne delikte i ratne zločine MUP-a KS, vodio istragu o ubistvu Dženana Memića, a da im nisu dostavljeni nikakvi nalazi vještačenja, što se prema riječima jedne od zaštićenh svjedokinja desilo prvi put u radu tog sektora. Danas je u sudnici Suda BiH bilo govora i o tome kako je početkom juna 2016. godine iz MUP-a KS, konkretno iz Sektora za krvne i seksualne delikte otišao prvo izvještaj o počinjenom krivičnom djelu ubistva, a krajem mjeseca isti Sektor je, što se desilo također prvi put, pisao izvještaj o saobraćajnoj nesreći.

17.02.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina – Na Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno je sudjenje u predmetu “Dzenan Memic”, a sudi se bivsoj djevojci tragicno stradalog mladica Alisi Ramic (djevojacko Mutap), njenom ocu Zijadu Mutapu, dvojici policajaca Hasanu Dupovcu i Josipu Baricu, te Muameru Ozegovicu – radniku hotela “Kristal” s kojeg su nadzorne kamere snimile dogadjaj. Hasan Dupovac Photo: Armin Durgut/PIXSELL

U nastavku donosimo detalje današnjih svjedočenja.

Prvi je svjedočio Ermin Šabotić iz naselja Sokolović Kolonija. Šabotić je vlasnik automobila Renault Clio, kojeg su 2016.godine oduzeli pripadnici MUP-a KS-a i automobil s kojim su se, a sudeći prema današnjoj izjavi svjedoka, po svaku cijenu pokušali osigurati lažni dokazi da je učestvovalo u navodnoj saobraćajnoj nesreći u kojoj je stradao Dženan Memić.

Šabotić je pred Sudom BiH ispričao da je početkom 2016.godine automobil Renault Clio prodao jednom taksisti iz Hrasnice, međutim s obzirom na to da u roku koji mu je dao kupac nije mogao izbaviti novu vlasničku knjižicu, jer je staru bio izgubio, automobil mu je vraćen i on je tom taksisti vratio novac.

Rekao da je to nemoguće, jer je auto bio u dvorištu

Svjedok se nije mogao sjetiti tačno datuma kada je automobil vraćen, ali zna da je bio petak i da nakon toga automobil niko nije vozio, da je bio u dvorištu ispred kuće,a da su ključevi od automobila bili u kući.

Prema sjećanju svjedoka, sedam ili desetak dana nakon što mu je automobil vraćen, kontaktirao ga je izvjesni Edo, kojeg je svjedok poznavao kao mladića koji se ranije družio s njegovim sinom. Edo je svjedoka pitao da li bi prodao automobil, na što mu je ovaj odgovorio potvrdno. Na dan kada je Edo došao da isproba automobil Renault Clio, svjedok je u to vrijeme spavao, ali je ranije dao ključ od vozila mlađem sinu da ga da potencijalnom kupcu.

Međutim, nakon probne vožnje Edo se vratio s drugim vozilom, a Šabotiću je rekao da je Renault Clio oduzela policija, jer je navodno “mali od taksiste napravio nesreću i nekog udario s tim automobilom”.

– Pitao sam Edu kad je udario, rekao mi je “sinoć”, na što sam ja rekao da je to nemoguće, jer je auto bio u dvorištu. Edo mi je rekao da idem u policiju u odsjek za saobraćaj i da potpišem da je mali od taksiste udario nekog autom. Ponovio sam da taj mali nije mogao nikog udariti u tom vremenu, jer je auto bio kod mene u dvorištu, a ključ u kući i odbio sam da odem išta potpisati. Nakon sedam dana došli su kod mene iz MUP-a KS i otišao sam da dam izjavu, ispitao me inspektor, bio sam na poligrafu i sve sam i njima ovo ispričao.

Na ove okolnosti u vezi s Renaultom Clio svjedočio je i zaštićeni svjedok M9. On je potvrdio da je u rodbinskim vezama s Šabotićem, te je posvjedočio da je njega u februaru 2016. godine kontaktirao Edvin čije prezime nije naveo, te se raspitivao o kupovini Renaulta Clio koji je prodavao Šabotić.

Tog dana u večernjim satima Edvin je ponovo kontaktirao svjedoka M9 i kazao mu da su pripadnici MUP-a KS oduzeli automobil Renault Clio na Marijin Dvoru u Sarajevu.

Svjedok je ispričao da se odmah zaputio u prostorije MUP-a KS, tačnije u kancelariju Hasana Dupovca, u odsjek saobraćajne policije, gdje su već bili navedeni Edvin i još jedna osoba.

– Ja sam ušao galameći i pitajući šta se dešava. Dupovac mi je rekao da je oduzeti automobil učestvovao u saobraćajnoj nesreći i da vlasnik treba dati izjavu. Ja sam rekao da vlasnik neće davati nikakvu izjavu, jer automobil nije učestvovao u saobraćajnoj nesreći. Dupovac me pitao je li ja mislim “da oni nešto kriju i izmišljaju”, a ja sam rekao “da”. Nakon toga sam otišao u Sokolović Koloniju i rekao vlasniku da ne potpisuje ništa i da ne daje ništa. Svima nam je to napravilo veliki stres, a auto ni do danas nije vraćeno – ispričao je ovaj zaštićeni svjedok kod kojeg je i danas, šest godina od pokušaja da se automobil njegovog rođaka bez dokaza i neosnovano uvuče u saobraćajnu nesreću primjetna uznemirenost i ogorčenost.

Advokati odbrane ocijenili su danas da ovaj svjedok ima neprijateljski stav prema njima, a s obzirom na to da je svjedok u jednom trenutku kazao da je u kancelariji kada je otišao kod Hasana Dupovca bio prisutan i svjedok “M10” advokatica Nina Kisić pitala ga je otkud mu je poznato ko je zaštićeni svjedok.

On je odgovorio da je to utvrdio pomnim praćenjem ovog slučaja, te da je zbog toga shvatio o kome je riječ.

Šokantna su bila svjedočenja i današnjeg zaštićenog svjedoka pod šifrom M2. On je kao policijski službenik MUP-a KS-a 9. februara, dan poslije stradanja Dženana Memića, dobio telefonski poziv dok je bio na drugom službenom zadatku od svog rukovodioca da će ga kontaktirati Hasan Dupovac i da za njega treba izvršiti neke provjere.

Pred Sudom BiH, ispričao je ovaj svjedok danas, da je tog 9. februara dok je bio na poslovima regulacije saobraćaja na području naselja Pofalići dobio telefonski poziv od Hasana Dupovca koji mu je naložio da on i njegov kolega Enes Korić izvrše širi obilazak lokaliteta Velike aleje na Ilidži, te da utvrde na kojim objektima postoji videonadzor, kao i da obrate pažnju na automobil s oštećenjima.

Ovaj svjedok je kazao da se pri dolasku na posao taj dan kroz redovne i uobičajene procedure kroz službenu depešu upoznao s osnovnim podacima o tome šta se desilo prethodne noći, te je kazao da mu se čini “da je u depeši spominjan automobil, možda zelene boje”.

17.02.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina – Na Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno je sudjenje u predmetu “Dzenan Memic”, a sudi se bivsoj djevojci tragicno stradalog mladica Alisi Ramic (djevojacko Mutap), njenom ocu Zijadu Mutapu, dvojici policajaca Hasanu Dupovcu i Josipu Baricu, te Muameru Ozegovicu – radniku hotela “Kristal” s kojeg su nadzorne kamere snimile dogadjaj. Muris Memic, Davor Dragicevic, Ifet Feraget Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Tokom obilaska Velike aleje, svjedok je kazao da se tog dana saobraćaj odvijao normalnim tokom, da su on i kolega uočili na nekoliko lokacija postojanje videonadzora, te da su ispred Rezidencije kuvajtske ambasade, za koju se nije mogao tačno sjetiti da je baš kuvajtska, vidjeli jednu osobu iz osiguranja rezidencije s kojim su razgovarali o mogućnosti izuzimanja videonadzora.

– Ta osoba nam je pojasnila šta se treba uraditi da bi se izuzeo videonadzor, a rekao nam je i da je neko već dolazio da se raspituje o tom videonadzoru. Mi smo u nekoliko navrata dok smo vršili obilazak o svemu obavještavali telefonski Hasana Dupovca – kazao je svjedok M2.

Nazvali smo Hasana Dupovca

Dalje, ovaj svjedok je ispričao i da su on i njegov radni kolega na kolovozu kod Hotela Casa Grande uočili nekoliko komada stakla, koji su kako je kazao njemu izgledali kao da su od automobilskog fara.

– Nazvali smo Hasana Dupovca i to smo mu rekli. On je pitao o kakvom je staklu riječ, mi smo kazali da se radi o staklu veličine jedne ili dvije KM, kao i da smo ga našli na području dužine pet do osam metara na kolovozu. Na jednom komadu je bila oznaka E1. Hasan je rekao da oni imaju tih komada stakla, te nam je kazao da o svemu načinimo službenu zabilješku, što smo mi i učinili, a pronađeno staklo smo stavili u plavu kovertu i to zaheftali i sve predali šefu smjene – ispričao je svjedok M2.

Odgovarajući na pitanje tužitelja Ćazima Hasanspahića, o tome šta je njemu rečeno o mjestu nesreće, svjedok M2 je kazao:

– Mi nismo znali tačnu lokaciju, niti je išta bilo obilježeno tako da nismo mogli znati tačno mjesto događaja – ispričao je svjedok.

Ovaj zaštićeni svjedok je kazao da su na taj način okončane njegove aktivnosti na rasvjetljivanju slučaju stradanja Dženana Memića, međutim zbog njih je 2018. godine, kako je ispričao danas, pozvan od Unutrašnje kontrole MUP-a KS-a, kako bi dao izjavu.

Svjedok je kazao da mu je u vrijeme kada je zabilješka koju je on sačinio spominjana u Skupštini Kantona Sarajevo, Hasan Dupovac rekao da “nema ništa sporno, da nije sporan naš odlazak, da je on spremao na vještačenje te komade stakla, a pokazivao mi je i neke papire za koje je rekao da su s vještačenja”.

Svjedok M2 je ispričao da je nakon što je dao izjavu Unutrašnjoj kontroli, ubrzo uslijedio poziv Seada Kreštalice, tadašnjeg tužitelja Tužilaštva KS. No i prije nego je Kreštalica pozvao svjedoka M2, da će ga tužitelj zvati, svjedoku M2 prvo je nagovijestio Hasan Dupovac.

– Dupovac me pozvao dva–tri dana prije toga telefonski i rekao mi da će me zvati u Tužilaštvo KS. Rekao mi je da je sve čisto, da nije sporan moj odlazak u Aleju nego nekih drugih, a ja nisam ni znao da je neko drugi bio. Pitao me da li se sjećam da smo obavijestili tužioca kad smo išli, ja sam rekao da se ne sjećam da je tužioca iko spominjao – kazao je danas svjedok M2.

On je pojasnio šta se dešavalo i kada je davao izjavu tužitelju Seadu Kreštalici .

Kreštalica me pitao “zašto te zvao Dupovac”

– Tužioc Kreštalica me pitao znam li zbog čega sam pozvan, a ja sam rekao da znam, da me je zvao Hasan Dupovac i rekao mi. Kreštalica me pitao “zašto te zvao Dupovac” i tužiocu je nekako bilo to čudno i nekoliko puta me je pitao da mu ponovim kako mi je to Hasan rekao. Ja sam tužiocu Kreštalici rekao da na telefonu imam opciju snimanja i da se svi pozivi snimaju automatski, tako da sam taj razgovor s Dupovcem pustio da tužioc čuje. On je nekoliko puta vraćao i preslušavao taj razgovor, a onda je pozvao neko lice kojem je rekao da izuzme taj snimak. Ja sam otišao s tim licem u drugu prostoriju gdje je snimak i izuzet. Dobrovoljno sam dao taj snimak, a kad sam se vratio u kancelariju kod Kreštalice, on mi je rekao da o tom snimku nikom ništa ne smijem reći – ispričao je svjedok M2.

Nakon toga, nastavio je ovaj svjedok, u vezi s ovim slučajem nije se ništa dešavalo, sve dok on nije dao izjavu u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Tužilaštvu BiH. Svjedok se nije mogao sjetiti da li je to bilo 2019. ili 2020. godine kada je u Tužilaštvu BiH dao izjavu na okolnosti njegovog učešća u istrazi o stradanju Dženana Memića, ali je danas kazao da smatra da je zbog toga bio hapšen, te pritvoren šest mjeseci.

Na pitanje tužitelja Hasanspahića kako povezuje svoje hapšenje s izjavom u Tužilaštvu Svjedok M2 je kazao:

– Dvadeset godina sam bio policijski službenik, nikada nisam bio ni disciplinski, ni krivično gonjen, ocjenjivan sam uvijek s ocjenom 5, da bi se nakon davanja te izjave u Tužilaštvu BiH desilo to da da sam pritvoren zbog koruptivnog djela od 95 KM i u tom postupku mi je oduzet telefon – kazao je ovaj svjedok.

Optuženi Hasan Dupovac svjedoka M2 pitao je između ostalog da li se sjeća da li mu je osoba ispred kuvajtske Rezidencije dala broj telefona, kao i da li je njega i kolegu u Velikoj aleji zamijenila neka patrola, na što je svjedok M2 odgovorio:

– Za telefon se ne mogu sjetiti, a ako jeste dao broj to smo evidentirali u službenoj zabilješci. Što se tiče druge patrole, nama se nije niko javio da će nas zamijeniti – kazao je svjedok.

Dupovac je ovog svjedok pitao i da li ga je upozorio da će snimati razgovor s njim, na što je odgovorio da nije.

Predsjednik Sudskog vijeća Branko Perić pitao je svjedoka M2 “šta je on zaključio, zbog čega mu je tužilac Kreštalica rekao da ne govori nikom o izuzimanju snimka njegovog razgovora s Dupovcem, a svjedok je na ovo odgovorio protupitanjem: “Šta se ovdje više može zaključiti?

Iscrpne i detaljne odgovore na brojna pitanja danas je dala i zaštićena svjedokinja M7. Ona je u vrijeme stradanja Dženana Memića radila u Sektoru za krvne i seksualne delikte i ratne zločine MUP-a KS.

Ljekar im je rekao da su kod Dženana Memića zabilježene samo povrede glave i da drugih povreda nema

Ona je danas u sudnici ispričala da je o slučaju stradanja Dženana Memića Sektor u kojem je radila obaviješten nekoliko dana nakon tog događaja. Kazala je da je u prvoj polovini februara 2016. godine Odsjek telefonski pozvao tužilac Tužilaštva KS Meris Ćato i da je zbog odsustva šefa odsjeka, ona razgovarala s njim.

– Tužilac Ćato je rekao da je bio taj događaj, da je urađen uviđaj saobraćajne nesreće, ali da se došlo do informacija da se ne radi o saobraćajnoj nesreći i da on želi da do njega dođu osobe iz Odsjeka za krvne delikte – ispričala je svjedokinja.

Nakon tog razgovora, kazala je ona, otišla je do načelnika odjeljenja kojem je prenijela šta je rekao tužitelj Ćato.

– Načelniku to nije bilo pravo i nije mu se dopalo to što je tužitelj tražio da dođu dežurni za krvne delikte, a urađen je uviđaj za saobraćajnu nesreću. Međutim, rečeno mu je da postupi po nalogu tužitelja i dvoje kolega koji su bili dežurni su otišli kod tužioca Ćate, ali se nisu dugo zadržali. Oni su upućeni i da odu na KCUS gdje je bio hospitalizovan Dženan Memić i da obave razgovor s dežurnim ljekarom. Ljekar im je rekao da su kod Dženana Memića zabilježene samo povrede glave i da drugih povreda nema – kazala je svjedokinja M7.

17.02.2022., Sarajevo, Bosna i Hercegovina – Na Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno je sudjenje u predmetu “Dzenan Memic”, a sudi se bivsoj djevojci tragicno stradalog mladica Alisi Ramic (djevojacko Mutap), njenom ocu Zijadu Mutapu, dvojici policajaca Hasanu Dupovcu i Josipu Baricu, te Muameru Ozegovicu – radniku hotela “Kristal” s kojeg su nadzorne kamere snimile dogadjaj. Alisa Mutap Ramic, Zijad Mutap Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Potom je ispričala da je nakon tih dešavanja uslijedio vikend i da ju je u subotu nazvao dežurni operativni koji joj je rekao da su iz Odsjeka za saobraćajne istrage locirali vozilo koje bi se moglo dovesti u vezu sa povređivanjem Dženana Memića i Alise Mutap (Ramić) i da je dežurni tužitelj Feđa Fejzagić dao upute “da bi bilo dobro da budu prisutni i iz Odsjeka za krvne delikte”.

– Ja sam pozvala načelnika i on je na to burno reagovao i rekao da se niko neće uključivati. Ja sam rekla “načelniče tužilac rukovodi istragom i mi smo dužni to ispoštovati, te sam mu rekla da ću obavijestiti dežurne kolege, a on neka radi kako hoće – rekla je svjedokinja pojasnivši da su do autoservisa MUP-a KS gdje je bilo predmetno vozilo otišlo dvoje kolega, da je tamo bio i vještak, da su njene kolege sačinile službenu zabilješku, a svjedokinja je rekla i da njoj nije poznato šta je zaključio vještak.

Svjedokinja je rekla da joj je u ponedjeljak “načelnik održao bukvicu i da je bio bezobrazan, ali nije detaljnije pojašnjavala zbog čega se tako odnosio prema njoj.

– U tim trenucima kolegica se javila na poziv tužioca Merisa Ćate i obaviještena je da je Dženan Memić preminuo i da će tužilac doći tokom dana da se uključi i da bi se moglo raditi o krivičnom djelu ubistvo. Od tog trenutka svi su se uključili, a Nurija Mehić je rekao da se kontaktira doktor kako bi bila urađena obdukcija koja je i urađena tog popodneva – prisjetila se svjedokinja M7.

Nalaz doktora Žuje pokazao da je do povrede glave kod Dženana Memića došlo usljed udara tupim predmetom

Obdukciji koju je predvodio doktor Hamza Žujo, prisustvovala je i svjedokinja M7, zatim krim tehničar, asistent doktora Žuje, te kako je kazala svjedokinja, Hasan Dupovac.

Pojasnila je da je čitav tok obdukcije fotografisan, kao i da je u konačnici nalaz doktora Žuje pokazao da je do povrede glave kod Dženana Memića došlo usljed udara tupim predmetom bez oštrih ivica.

Svjedokinja M7 je kazala da su iz Odsjeka u kojem je radila nakon toga krenuli u prikupljanje informacija, da su od kolega iz Odsjeka za saobraćajne istrage dobili operativni materijal s kojim su raspolagali. Rekla je i da je u odjeći Dženana Memića koja je izuzeta od kolega iz Odsjeka za saobraćajne istrage pronađeno vatreno oružje.

– Ne znamo mu porijeklo, činjenica je da Dženan Memić nije imao dozvolu za oružje, a vjerovatno je imao razlog zašto je oružje bilo uz njega – navela je svjedokinja.

Svjedokinja je govorila i o tome da su u materijalima od kolega iz Odsjeka za saobraćajne istrage našli podatak da je Mirza Ploskić, bivši momak Alise Mutap (Ramić) njoj upućivao ranije prijetnje te da je istraga vođena i u tom pravcu.

Na pitanje tužitelja Hasanspahića ko je sačinio informaciju o Mirzi Ploskiću, svjedokinja je rekla “kolega Josip Barić”. Ona je pojasnila na koji se način vršila kriminalistička obrada Ploskića i njegovih dvojice kolega, te je kazala da je dobila informaciju od šefa Nurije Mehića da su rezultati poligrafskog testiranja Mirze Ploskića i njegovih kolega pokazali da su reagirali na pitanje sredstva izvršenja. Pojasnila je da je sredstvo na koje su reagovali Ploskić i njegove kolege bio “ključ, ja ga zovem montirač za gume”.

Od nejasnoća i nelogičnosti, kao i čudnih okolnosti pod kojima se odvijala istraga o ubistvu Dženana Memića, a o kojima je svjedokinja M7 danas govorila u sudnici izdvajamo to da je ova svjedokinja kazala da su ona i njene kolege dobile fotografije s mjesta stradanja Dženana Memića, jer sklanjanjem policijskih traka nakon 8. februara 2016. godine, mjesto stradanja je prestalo biti “lice mjesta”.

– Te fotografije nisu puno govorile, nisu govorile ništa. Na njima smo imali dio ceste, ulaz u Veliku aleju, nekoliko grupa tragova koji asociraju na krv, nekoliko komadića stakla, ljuspicu boje. Na tim se fotografijama ne vide tragovi kočenja. Vrlo, vrlo, čudno lice mjesta – kazala je svjedokinja.

Ja ni danas ne znam čija je krv s lica mjesta

Na pitanje tužitelja Hasanspahića da li se detaljnije informisala o tragovima krvi na fotografijama, ona je kazala:

– Ti tragovi krvi su meni nejasni u smislu, da imate kapljice krvi koje kapaju s osobe, ali nisu fizički povezane. Ne znam. U tom predmetu je bilo i čudno, a što se ranije nije nikad desilo, da Odsjek za krvne delikte nije dobio nijednu kopiju nalaza vještačenja. Ranije smo dobijali nalaz. Ja ni danas ne znam čija je krv s lica mjesta – istakla je svjedokinja.

Članica Sudskog vijeća Džemila Begović pitala je svjedokinju šta je ona učinila kada je vidjela da se ne dostavljaju biološki nalazi, a svjedokinja je rekla “tužilac ih nije htio podijeliti s nama”

Na to je sutkinja Begović pitala: “Hoćete reći da ste ih tražili, a da ih tužilac nije dao?”, na što je svjedokinja M7 kazala : “Da”.

Dalje, svjedokinja je govorila i o tome da je upoznata s problemima koji su nastali kod izuzimanja snimaka s videonadzora u Hotelu “Crystal”, te je kazala da je veći dio vremena od kraja marta 2016. godine, pa do kraja te godine bila angažirana u Visokom na Gradskom groblju gdje je radila na reekshumacijama, ali da je i dalje bila uključena u istragu o ubistvu Dženana Memića.

Svjedokinja se tako prisjetila da ju je jedan dan po povratku iz Visokog dočekao kolega Konaković koji joj je rekao da je Ljubo Seferović priznao da je “udario Dženana Memića autom”.

– Ja sam rekla da je nemoguće da ga je udario autom – kazala je svjedokinja.

– Na pitanje tužitelja Hasanspahića zašto je to rekla, svjedokinja je odgovorila da je bila svjedokom nekoliko saobraćajnih nesreća, da je bila uključena u istragu i prisustvovala obdukciji.

– Povrede koje je Dženan Mmeić imao nisu nastale u saobraćajnoj nesreći – kazala je svjedokinja.

Zaštićena svjedokinja M7 potvrdila je da je ona bila zadužena da početkom juna 2016. godine napiše izvještaj o počinjenju krivičnog djela ubistvo, u slučaju Dženan Memić i ona je to u ime Odsjeka za krvne i seksualne delikte i ratne zločine i učinila. Međutim, već krajem tog istog mjeseca, ona je kazala da je na nju vršen pritisak da napiše izvještaj o izvršenju krivičnog djela saobraćajna nesreća.

– Nisam nikad pisala izvještaj o saobraćajnoj nesreći i otišla sam da iskopiram podatke s onog prvog izvještaja. Čula sam da je šef nekog nazvao i kaže “ona kaže da to ne zna napisati”. Ja sam bila ljuta i bijesna – kazala je svjedokinja.

Pojasnila je da se sačini izvještaj o izvršenju krivičnog djela saobraćajna nesreća pomogao je Hasan Dupovac.

– Ja sam rekla da ta vrsta krivičnog djela neće proći, jer se to nije desilo. Znala sam to na temelju povreda i svega što smo prikupili – kategorički je potvrdila raniju tvrdnju svjedokinja M7.

Samo sam ga pogledala

Ona je kazala i da se svi izvještaji koji odu iz Odjeljenja za krvne delikte evidentiraju u posebnom odsjeku. Međutim, kako se moglo danas čuti od ove svjedokinje oba izvještaja su dostavljena, ali evidentiran je onaj o krivičnom djelu ubistvo, a koliko je kako je kazala, njoj poznato Tužilaštvo KS nikada nije dostavilo prekvalifikaciju djela u saobraćajna nesreća.

Zaštićena svjedokinja M7 ispričala je danas u sudnici i jedno svoje iskustvo s vještakom saobraćajne struke Ševalom Kovačevićem, čiji je nalaz korišten pred Kantonalnim sudom u vezi stradanja Dženana Memića.

– Kovačević mi je rekao :”Jeste li vidjeli zamalo su me fizički napali”. A, ja sam ga pitala: “A, na osnovu čega ste dali izjavu da je tijelo letjelo osam metara?”, a on mi je rekao : “To je kompjuter tako pokazao”, na što sam ga ja samo pogledala – prisjetila se svjedokinja.

Nina Kisić, advokatica optužene Alise Mutap (Ramić) pokazala je danas u sudnici službenu zabilješku za koju je pitala svjedokinju M7 da se očituje da li ju je ona sačinila. Svjedokinja je to potvrdila, a u zabilješci je konstatirano da je svjedokinju pozvala Alisa Mutap i da je tražila da se kontaktira svjedok kojeg je pominjao Muriz Memić u jednoj TV emisiji, a za kojeg je Memić ustvrdio da mu se javio i da ima određena saznanja o kretanju Alise Mutap i Dženana Memića 8. februara 2016. godine.

Želju da se pronađe svjedok Alisa Mutap je pravdala time da bi joj to navodno pomoglo u vraćanju sjećanja, jer je poznato da ona od samog događaja tvrdi da ima amneziju.

Na narednom ročištu, zakazanom za idući četvrtak svjedočit će još četiri svjedoka.