Usvojen zaključak

Dom naroda zadužio Vladu FBiH da u roku od 15 dana otkloni nedostatke u tekstu izmjena Zakona o PIO

dom naroda parlamenta fbih (1)

Predloženi zakon, između ostalog, predviđa da će se penzije ubuduće usklađivati prema stopi rasta nominalnog umjesto realnog bruto domaćeg proizvoda, što će praktično značiti i značajnije povećanje penzija

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je zaključak Zakonodavno-pravne komisije da se zaduži Vlada Federacije BiH da u roku od 15 dana otkloni uočene nedostatke u predloženom tekstu Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PIO, te u proceduru uputi odgovarajući tekst Prijedloga zakona.

– Također, Zakonodavno-pravna komisija smatra da je Vlada FBiH prihvatajući amandman delegata Jasmina Duvnjaka na član 82. Prijedloga zakona prekršila Ustav Federacije BiH i Poslovnik o radu Doma naroda iz razloga jer je član 82. nije bio tretiran ovim izmjenama i dopunama – izjavio je Feni član Zakonodavno-pravne komisije Nijaz Musić.

Tokom rasprave o navedenom zakonu delegati su zatražili pojašnjenje u vezi sa prihvaćenim amandmanom Vlade, a koji je predložio delegat Jasmin Duvnjak na član 82. predloženog zakona.

– Naime, taj amandman nije tretiran izmjenama i dopunama tako da nije ni mogao biti predmet amandmanskog djelovanja. To je u jednom momentu potvrdio i sekretar Doma naroda Izmir Hadžiavdić – istakao je Musić.

Pojasnio je da je Vlada Federacije BiH prihvatila identičan amandman uložen na sjednici Predstavničkog doma.

Na sjednici Doma naroda osporavana je procedura donošenja izmjena i dopuna Zakona o PIO jer je Predstavnički dom usvojio amandman na član Zakona koji nije bio obuhvaćen predmetnim izmjenama i postao sastavni dio predloženog zakona.
Navedeno je jedan dio delegata smatrao spornim jer je nanesena, kako kažu, povreda Poslovnika o radu Doma naroda.

Zato je Zakonodavno-pravna komisija zauzela stav po nastalom sporu i predložila navedeni zaključak.

Predloženi zakon, između ostalog, predviđa da će se penzije ubuduće usklađivati prema stopi rasta nominalnog umjesto realnog bruto domaćeg proizvoda, što će praktično značiti i značajnije povećanje penzija.

Sa ovom tačkom dnevnog reda prekinuta je današnja sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.