Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Foča

Izlila se rijeka Kolina, poplavljen put i kuće

MZ_Jabuka (1)

I u mjestu Lugovi iz korita se izlila rijeka Kolina koja je poplavila vikend kuće, a prijeti i samom centru Jabuke gdje se nalaze stambeni te stajski objekti

Na području Mjesne zajednice (MZ) Jabuka u Općini Foča u FBiH, usljed povećanja vodostaja došlo je do izlijevanja rijeke Koline kao i Vojničkog potoka. Poplavljen je jedan broj vikend kuća te putna komunikacija, a ukoliko se rast vodostaja nastavi bit će u opasnosti i stambeni i drugi objekti u ovom dijelu općine – upozorili su iz ove mjesne zajednice.

– Zbog posljednjih padavina, ali i topljenja snijega, došlo je do povećanja vodostaja tako da se Vojnički potok izlio u ovom dijelu općine gdje propusti nisu dovoljni da bi obezbjedili dovoljan protok vode. I u mjestu Lugovi iz korita se izlila rijeka Kolina koja je poplavila vikend kuće, a prijeti i samom centru Jabuke gdje se nalaze stambeni te stajski objekti – precizirao je član Savjeta MZ Jabuka Eldin Šorlija.

Navodi kako nije optimističan jer se očekuje daljnji rast vodostaja usljed topljenja snijega na Kacelju i Jahorini.

Danas je intervenisala i Služba za Civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Foča u FBiH

Ermin Osmanspahić iz nadležne službe potvrdio je da se uz pomoć mehanizacije firme „Goražde putevi“ na jednoj lokaciji onemogućio protok vode te su i sa saobraćajnice uklonjena oborena stabla.

– Svi vodostaji su ogromni, a moram istaći da Civilna zaštita ima ograničene i organizacione i finansijske mogućnosti za veće intervencije, obzirom na složenu situaciji u kojoj se nalazi Općina Foča u FBiH. Ponovo ćemo reagovati u skladu sa mogućnostima ukoliko bude bilo potrebe. Porast vodostaja evidentan je i u ostalim dijelovima Općine Foča u FBiH, ali do sada nije bilo poziva građana za interevencije- kazao je Osmanspahić.

Porast vodostaja zabilježen je i na području Grada Goražda gdje je usljed padavina i otapanja snijega došlo i do pojave bujica.

Začepljeni su i uništeni propusti te je blokiran put i onemogućen prolazak preko Orahovica i Zorovića do Prače, a ugroženi su i stambeni objekti.