Postavka Ziyaha Gafića

Izložba fotografija više istaknutih autora u Memorijalnom centru Srebrenica

Fotografija-Izlozba (1)

Izložba sadrži 80 fotografija i šestosatni video, te će biti dijelom stalne postavke Memorijalnog centra Srebrenica, saopćeno je iz Press službe Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari i Fondacija VII predstavili su izložbu čiji je cilj kontekstualizirati genocid u Srebrenici jula 1995.godine. Postavka koju je priredio bosanskohercegovački fotograf Ziyah Gafić, pored njegovih, obuhvata radove Paula Lowea, Rona Haviva, Tonyja Birtleyja, Garyja Knighta i Roda Nordlanda.

Kustos Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Azir Osmanović poručio je da Fondacija VII koju su osnovali prije gotovo 20 godina Haviv i Knight, svojim aktivnostima i ulaganjem u dugoročne projekte teži da zaštiti važnost fotografije u istraživačkom radu i onome što ona znači u prenošenju informacija. Osmanović je kazao da će na otvaranju 8. jula izložbu moći pogledati delegacije, a kasnije će biti otvorena za sve zainteresirane, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari.

– Tretiranje genocida u Srebrenici izolovanim incidentom umanjuje prirodu i kontekst rata u Bosni i Hercegovini, koji je u svojoj stvarnosti bio totalni rat za teritoriju, vodio se s neselektivnom upotrebom vatrene snage protiv civilnog stanovništva, gdje je paleta zločina protiv čovječnosti bila modus operandi – kazao je kustos izložbe Ziyah Gafić.

Izložba sadrži 80 fotografija i šestosatni video, te će biti dijelom stalne postavke Memorijalnog centra Srebrenica, saopćeno je iz Press službe Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.