mostar

Izložbom “Progovara(j)mo” žrtve ratno seksualnog nasilja traže pravdu

pregovarajmo – izlozba 1 (1)

Izložba u fokus stavlja lična iskustva žena iz nekoliko gradova BiH koje su preživjele ratno seksualno nasilje, te iskustva djece rođene zbog rata

Muzej ratnog djetinjstva otvorio je večeras u Centru za kulturu Mostar privremenu izložbu “Progovara(j)mo” (Speaking Out) koja u fokus stavlja lična iskustva žena iz nekoliko gradova BiH koje su preživjele ratno seksualno nasilje, te iskustva djece rođene zbog rata, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izložba “Progovara(j)mo” bit će postavljena u Centru za kulturu Mostar od 20. do 27. septembra te se može pogledati u terminu od 11 do 19 sati, uz besplatan ulaz.

Na svečanom otvorenju izložbe prisutnima su se obratili Amina Krvavac ispred Muzeja ratnog djetinjstva, Margherita Vismara, programska koordinatorica Međunarodne organizacije za migracije u BiH, Radmila Komadina, glavna savjetnica Grada Mostara, Midheta Kaloper Oruli ispred žena koje su preživjele ratno seksualno nasilje, te Alen Muhić ispred Udruženja Zaboravljena djeca rata.

Krvavac je istakla kako je Muzej ratnog djetinjstva veoma ponosan na izložbu “Progovara(j)mo” jer se ona “bavi nepravedno marginaliziranom temom ratnog seksualnog nasilja”, a od posebnog značaja je i to što je izložba ko-producirana sa ženama koje su bili izložene ratnom seksualnom nasilju, te djecom rođenom zbog rata.

Margherita Vismara kratko se zahvalila svima koji su podržali sve osobe koje su bile izložene ovakvom vidu nasilja i istakla kako je “ovaj projekat značajan za čitavu BiH i šire”.

Obraćajući se ispred Grada Mostara, Radmila Komadina zahvalila se organizatorima izložbe i istakla kako “večeras i Mostar progovara i poziva sve da podrže ove žene, muškarce i djecu, i njihovu hrabrost”.

Midheta Kaloper Oruli rekla je da preživjele žene “stoje bez stida i srama” i “žele da budu dio društva, ali žele i pravdu i prava”, te je pozvala bh. institucije da rade zajedno na postizanju ovog cilja.

Oruli se također osvrnula na važnost toga što izložba putuje van granica BiH i što će uskoro biti postavljena u glavnom gradu Srbije.

Alen Muhić zahvalio se na podršci preživjelima i djeci rođenoj zbog rata koja je pristigla iz “različitih gradova BiH” i za kraj pozvao javnost da posjeti ovu izložbu, jer radovi “govore o hrabrosti majki i žena, ali i pokazuju da je naneseni bol još uvijek tu”.

Nakon Mostara izložba “Progovara(j)mo” će u Beogradu od 2. do 8. oktobra biti dio tematske sedmice posvećene problemu seksualnog nasilja u ratu, a u okviru koje će se održati više panela i diskusija.

Izložba je producirana u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za migracije u BiH (IOM), Udruženjem Zaboravljena djeca rata, Fondacijom Krila nade, Udruženjem PSIHOLAB, te uz podršku Vlade Velike Britanije.