Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izmijenjena optužnica Sariću na suđenju za genocid u Srebrenici

saric

U nastavku suđenja za genocid počinjen u Srebrenici, Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je izmijenjenu optužnicu protiv Gorana Sarića, preciziravši ulogu optuženog i uvodeći nove okolnosti.

Prema izmijenjenoj optužnici, Sariću je uz funkciju komandanta Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) dodato i da je bio član komande štaba policijskih snaga MUP-a RS-a.

Osim da je izdao upute, prema izmijenjenoj optužnici, vršio je i kontrolu nad svojim zamjenikom Ljubišom Borovčaninom na terenu. Pored djela počinjenih u općinama Bratunac i Srebrenica, Sariću se na teret stavljaju i zločin na području Zvornika.

Aleksandar Lazarević, branilac optuženog Sarića, kazao je da je izmijenjenom optužnicom došlo do novih optuženja i da je krivično djelo uvećano.

Tužilac Ibro Bulić je odgovorio da se ne radi o proširenju krivičnog djela, već o preciziranju činjenica utvrđenih na glavnom pretresu.

“Najveća promjena je u tome što je sada vrlo jasno precizirana uloga optuženog. Međutim, to niti jednog trenutka ne znači proširenje krivičnog djela”, objasnio je Bulić.

Nakon što je Sudsko vijeće prihvatilo izmijenjenu optužnicu, sudija Staniša Gluhajić je rekao da se izmjene kreću u okviru iste optužnice i da postoje nove okolnosti, ali i da će odbrana dobiti mogućnost dodatnog vremena u odnosu na izmijenjenu optužnicu.

Goran Sarić je optužen da je komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju i zauzimanju položaja pripadnika trupa Ujedinjenih nacija (UN) te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka, koji će kasnije biti pogubljeni.

Pred Haškim tribunalom Ljubiša Borovčanin je osuđen na 17 godina zatvora jer u julu 1995. nije spriječio ubistva u Srebrenici.

Nastavak suđenja bit će naknadno zakazan, prenosi Birn.