Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zasjedanje sutra

Izmjene i dopune Zakona o koncesijama na sjednici Skupštine KS

haris_basic

Na dnevnom redu sjednice je i Informacija o realizaciji mjera za sanaciju i reorganizaciju KJKP “GRAS” te Informacija Uprave KJKP “Vodovod i kanalizacija” za posljednja tri mjeseca

Izmjene i dopune Zakona o koncesijama u Kantonu Sarajevo, koje između ostalog obuhvataju usklađivanje odredbi postojećeg Zakona o koncesijama sa zakonom u FBiH, bit će razmatrane na sjednici Skupštine koja je zakazana za sutra.

Ministar privrede KS-a Haris Bašić kazao je za Fenu da su dodati i novi predmeti koncesije, poput korištenje zemljišta za izgradnju i korištenje postrojenja za pretvaranje energije sunca u električnu (snage ispod 5 MW), te oslobađanje osoba koje su vlasnici i/ili korisnici mikropostrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, snage u zbiru do 23 kW, od obaveze dobijanja koncesije.

Istakao je da je dosadašnji predmet koncesije “izgradnja i/ili korištenje objekata snabdijevanja vodom” redefinisan tako da je sada predmet koncesije onaj sa zahvatom vode iznad jednog litra u sekundi, a korištenje manjih objekata sa zahvatom do jednog litra u sekundi bit će regulisano naknadnom uredbom Vlade KS.

Bašić je kazao da su precizirana resorna ministarstva za predmete koncesije, oblasti iz njihovog resora, kao i donošenje propisa kojim će se utvrditi način i kriteriji definisanja javnog dobra, te otvaranje registra imovine koja ima karakter javnog dobra.

– Znatno su skraćeni rokovi za poduzimanje radnji u postupcima dodjele koncesije, kao i rok početka korištenja – zaključio je ministar Bašić.

Na dnevnom redu sjednice je i Informacija o realizaciji mjera za sanaciju i reorganizaciju KJKP “GRAS” te Informacija Uprave KJKP “Vodovod i kanalizacija” za posljednja tri mjeseca.

Zastupnici će također, između ostalog, razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi, Prijedlog odluke o proširenju djelatnosti Javne ustanove “Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo” na djelatnost obrazovanja odraslih te Prijedlog odluke o osnivanju Javne ustanove Kantonalni stambeni fond Sarajevo.