stanovništvo nije ugroženo

Helikopter OSBiH gasio požar na planini Romaniji, kod Konjica više požara (FOTO)

romanija_pozar_helikopter_osbih

Kako se navodi u saopćenju iz Ministarstva odbrane BiH ovo je treća ovogodišnja misija pomoći civilnim vlastima u gašenju požara

Drugi helikopterski skvadron br ZS i PZO u nedjelju je dobio hitan poziv za angažovanje helikoptera UH-1H na gašenju šumskog požara nastalog na širem području općine Pale, na obroncima planine Romanije, u blizini sela Stajna.

Za izvršenje ovako zahtjevnih zadataka, helikopterska posada bila je spremna za polijetanje u najkraćem roku. Helikopter UH-1H 2.HS-a je poletio iz Rajlovca prema rejonu požarišta u 15.00 sati. Angažovanje helikoptera UH-1H je bilo od velike pomoći pripadnicima Civilne zaštite i vatrogasnih službi, što je i istaknuto od civilnih struktura.

Kako se navodi u saopćenju iz Ministarstva odbrane BiH ovo je treća ovogodišnja misija pomoći civilnim vlastima u gašenju požara, a posebno naglašavaju da je ovo o drugi put da se u misiji gašenja požara koriste helikopteri tipa UH-1H. Prilikom izvršenja misije gašenja požara posada 2.HS-a se pridržavala svih propisanih procedura te su zadatak izvršili sigurno.

– Oružane snage BiH će, u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima i trenutno raspoloživim ljudskim i materijalnim kapacitetima, biti spremne pružiti svu neophodnu pomoć i podršku civilnim vlastima tokom prirodnih i drugih nepogoda na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine – navodi se u saopćenju iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

Na području Konjica aktivno više požara

U Ovčarima u Konjicu od ponedjeljaka poslijepodne aktivan je požar u kojem gore šuma i raslinje, dio požara u pravcu sela Zagorice i brda Zlatar je ugašen, dok je dio požara prema selu Džepi i dalje aktivan i ima tendenciju širenja.

Kako je saopćeno u utorak iz Operativnog centra civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, nema ugroženog stanovništva.

U općini Konjic od jučer je također aktivan i požar iznad sela Ljesovina i širi se prema planini Bitovnji.

Konjički vatrogasci gasili su i požar pored željezničke pruge u kojem je izgorjelo oko 300m2 šume (borovina, drača i šiblje).