Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Iznad Olova obrušila se stijena

stijena olovo

Stanje na ugroženim područjima općine Ilijaš se polako normalizuje, a stanje prirodne i druge nesreće je i dalje na snazi – saopćeno je iz Operativnog centra Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ).

Općinski štab civilne zaštite Ilijaš je 29. i 30. jula, na otklanjanju posljedica od jakog nevremena, angažirao četiri građevinske mašine i dva kamiona.

Na području Zeničko-dobojskog kantona, u općini Olovo, tokom protekle noći došlo je do obrušavanja stijene iznad Olova, koja se u mjeri od 90 posto odvalila od ukupne mase pri čemu su se tri komada obrušila niz strminu.

Tom prilikom jedan je komad završio u staroj štali. Nijedan komad stijene nije stigao do kuća, tako da nema povrijeđenih osoba, navodi se u izvještaju FUCZ-e.

stijena olovo1

U toku dana predstavnici općine Olovo izaći će na lice mjesta i utvrditi dalje korake i mjere na saniranju nastalog stanja.

Na području Hercegovačko-neretvanskog kantona, Vatrogasna jedinica Grada Mostara imala je šest intervencija na gašenju požara trave i niskog rastinja, dok je Vatrogasna jedinica općine Čapljina imala pet intervencija.

Vatrogasna jedinica općine Neum imala je dvije intervencije na gašenju požara trave i niskog rastinja.

stijena olovo2

Na području Tuzlanskog kantona, Vatrogasna jedinica općine Srebrenik imala je intervenciju gašenja požara na zapaljenom sijenu u naselju Seona-Dorići, koji se proširio na nisko rastinje i zahvatio površino oko 0,2 ha. Požar je lokalizovan i ugašen.

Na području Unsko-sanskog kantona, Vatrogasna jedinica grada Bihaća imala je tehničku intervenciju i to na zahtjev policije, u mjestu Mali Lug ulica Brčanska, gdje su provalili ulazna vrata od kuće u kojoj su pronašli beživotno tijelo.

Zenički vatrogasci intervenisali su na spašavanju ženske osobe iz rijeke Bosne, te su djelovali u ulicama Jalijski put i Kranjčevićeva zbog pojave dima u stanovima i u naselju Crkvice kod Medicinske škole.

Profesionalna vatrogasna jedinica Sarajevo je na području Kantona Sarajevo imala 10 manjih intervencija.