Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Izostavljanje Grada Sarajeva iz budžeta civilizacijska sramota”

slavisa-sucur4

U nastavku sjednice zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo razmatraju Prijedlog izmjena i dopuna budžeta Kantona Sarajevo za 2015. godinu koji iznosi 690.022.000 KM.

Zastupnik Slaviša Šućur je kazao da za Grad Sarajevo iz rebalansiranog budžeta nisu izdvojena sredstva.

– Što se tiče Grada Sarajeva, to je neviđena civilizacijska sramota . Od formiranja Kantona Sarajevo, ljudi su odlučili da prekrše i Ustav i Zakon i oduzmu ono što pripada Gradu, kao jedinici lokalne samouprave, kao glavnom gradu BiH – kazao je Šućur iznoseći činjenice koje su zasnovane na osnovu sudskih presuda te dodao da su uporni pokušaji da se te presude ne ispoštuju nego se ide ka daljem uništavanju Grada Sarajeva, što ga čini tužnim i ljutim.

Bilo je primjedbi da u ovaj prijedlog rebalansa nisu predviđena sredstva za adaptaciju vjerskih objekata, kao ni za školovanje djece šehida i poginulih boraca, te da su zanemarene lokalne zajednice.

Kemal Ademović, zastupnik SKS-a je ukazao na činjenicu da nema prostora za povećanje budžeta, te da je ovaj sastav Vlade uspio da deficit svede gotovo na nulu i da je pokrenuo reformu za suzbijanje nelegalnog stjecanja imovine.

Klub zastupnika Demokratske fronte, kako je rečeno, podržat će rebalans budžeta, podržat će pozitivne procese, a koji se odnose na podršku Tužilaštvu, Uredu za inspekcijske poslove, MUPKS-u.

Zastupnica Segmedina Srna Bajramović je ukazala na to da Vlada KS-a nastavlja lošu praksu te da se radi o jedinstvenom slučaju da glavni grad ima problema sa finansiranjem, ali se nada da će ipak Vlada KS-a naći rješenje.