Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

saopćenje ambasade

Izraelska ambasadorica izrazila podršku Čoviću, s Dodikom i Cvijanović pričala o zločinima Hamasa

galit peleg
Foto: Fena/ Arhiva

Ambasadorica Izraela u BiH Galit Peleg sastala se 28. februara u Banjoj Luci s predsjednikom Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom i članicom Predsjedništva BiH Željkom Cvijanović, osobama s američke crne liste.

S Dodikom i Cvijanović ambasadorica Peleg je raspravljala o zločinima koje su počinili teroristi Hamasa, situaciji na Bliskom istoku i pravu Izraela na zaštitu svojih građana, saopćeno je u utorak iz izraelske ambasade.

Diskusija se usredotočila na hitnu potrebu za uspostavom dijaloga i težnji mirnim rješenjima, navodi se u saopćenju. 

Sagovornici su također raspravljali o projektima obnovljive energije i potencijalnim izraelskim investicijama u RS putem Privredne komore Države Izrael u BiH.

Dodik je istaknuo predanost Republike Srpske produbljivanju saradnje s Izraelom na svim područjima.

Podrška Čoviću

Također, ambasadorica Izraela dan kasnije, 29. februara, u Mostaru se sastala s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem koji je tom prilikom obrazložio političku situaciju u BiH, naglašavajući potrebu za stabilnim političkim dijalogom i značajnim iskoracima na evropskom putu BiH.

Čović je ukazao na važnost energetske diverzifikacije i istaknuo značaj projekta Južne plinske interkonekcije za energetsku neovisnost BiH i njegove direktne koristi za sve njene stanovnike.

Ambasadorica je izrazila podršku Izraela Čovićevim naporima za poboljšanje energetske nezavisnosti BiH (lider HDZ-a zbog tih svojih “napora” pod žestokim je kritikama američke administracija, neki tvrde i nadomak crne liste op.a.), te iščekivanje nastavka privredne saradnje i odličnih odnosa između dviju prijateljskih država.

Čović je izrazio svoje suosjećanje prema potrebi Izraela da zaštiti svoje građane od vladavine terorista Hamasa, stoji u saopćenju.