Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Izrečena oslobađajuća presuda Draganu Vikiću

Sarajevo: Nastavljeno suđenje Draganu Vikiću, zapovjedniku Specijalne jedinice Bosna
08.10.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Nastavak sudjenja zapovjedniku Specijalne jedinice Bosna Draganu Vikicu na Sudu BiH. Dragan Vikic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine, bio optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih

Pred Sudom Bosne i Hercegovine jutros je izrečena oslobađajuća presuda Draganu Vikiću i ostalima.

Piše: Semira Degirmendžić

Izricanje presude pratio je veliki broj bivših Vikićevih saboraca koji su mu došli pružiti podršku.

Najveća sudnica u Sudu BiH, bila je puna do posljednjeg mjesta, pa je za potrebe smještaja dodatnog broja zainteresiranih otvorena i pomoćna sudnica iz koje je moglo biti praćeno izricanje presude.
Nakon što je izrečena oslobađajuća presuda, tom sudnicom prolomio se aplauz.

U obrazloženju presude, predsjedavajući Sudskog vijeća Zoran Božić kazao je da nije dokazano da su Uzunović i Čovčić učestvovali u ubistvu vojnika JNA u Velikom parku, kao ni da su tijela kasnije prevezli na Darivu gdje su i zapaljena. Dodao je da Državno tužilaštvo nije dokazalo ni da su Vikić i Pušina znali ili mogli znati kako su njihovi podređeni počinili ubistva i propustili da kazne počinioce.

U Državnom sudu danas je održano izricanje prvostepene presude Draganu Vikiću, Jusufu Pušini, Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću, optuženim za ubistva osam zarobljenika počinjena u sarajevskom Velikom parku 22. aprila 1992. godine.

Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine, bio optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova za uniformisanu policiju.

Uzunović i Čovčić bili su optuženi kao nekadašnji pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Inače, Vikiću i ostalima suđenje je počelo u martu 2017.