Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

održan sastanak

Putin otkazao plan za napad na tvornicu Azovstal u Mariupolju

putin – sojgu (1)

BBC dodaje da je Putin rekao da se “nema potrebe penjati u ove katakombe i puzati pod zemlju kroz te industrijske objekte”

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je svojoj vojsci da otkaže planove za juriš na tvornicu Azovstal u opkoljenom ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju, rekavši da želi da umjesto toga i dalje bude sigurno blokirana, prenosi BBC.

Posljednji ukrajinski borci skrivaju se u ogromnoj gradskoj čeličani, s oko 1000 civila koji žive u teškim uvjetima.

Putin je dao naredbu da se tvornica zatvori u razgovoru sa Sergejem Šojguom, njegovim ministrom odbrane, koji je emitiran.

Čestitao mu je na uspješnoj operaciji u Mariupolju nakon što je Šojgu tvrdio da su ruske snage zauzele grad.

Šojgu je ranije rekao Putinu da je više od 2000 ukrajinskih boraca još uvijek u tvornici, koja ima opsežan podzemni bunker.

Tamošnje borce – sastavljene od bojne Azov i ukrajinskih marinaca – predsjednik Zelenski je pozdravio jer su sedmicama izdržali protiv ruskog napada.

BBC dodaje da je Putin rekao da se “nema potrebe penjati u ove katakombe i puzati pod zemlju kroz te industrijske objekte”.

Umjesto toga, pozvao je svoje snage da “blokiraju ovo industrijsko područje tako da ni muha ne može pobjeći”, tokom televizijskog sastanka.

Dodao je da bi bilo “nepraktično” jurišati na ogromno industrijsko područje, gdje se navodno nalazi više od 2000 ukrajinskih vojnika.

Putin je također pozdravio rusko “oslobađanje” Mariupolja nakon što mu je ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da ruske snage sada kontroliraju ukrajinski lučki grad, osim tvornice.