Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sud bih

Izrečena presuda u predmetu Frano Gavranović i drugi

sud bih
Foto: Sud BiH

U preostalom dijelu prvostepena presuda ostala je neizmijenjena

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda BiH je 3. aprila 2023., nakon održane javne sjednice, u predmetu Frano Gavranović i dr. donijelo drugostepenu presudu kojom su odbijene kao neosnovane žalbe branilaca optuženih Frane Gavranovića i Duška Simikića, dok je djelimično uvažena žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine u odnosu na osuđujući dio presude.

Žalba je uvažena na način da je prvostepena presudu Suda od 1. novembra 2022. preinačena u dijelu odluke o krivičnopravnoj sankciji, tako da je optuženim Frani Gavranoviću i Dušku Simikiću za krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama, za koje su prvostepenom presudom oglašeni krivim, na osnovu istog zakonskog propisa i uz primjenu članova 39, 42, 48, 49. i 50. stav 1. KZBiH, izrečena kazna zatvora u trajanju od po dvije godine.

Nadalje, uvažena je žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine na oslobađajući dio presude u odnosu na optuženog Adisa Velagića, te je prvostepena presuda od 1. novembra 2022. u tom dijelu ukinuta i određeno održavanje pretresa pred vijećem Apelacionog odjeljenja Suda BiH.

U preostalom dijelu prvostepena presuda ostala je neizmijenjena.

Prvostepenom presudom od 1. novembra 2022. optuženi Frano Gavranović i Duško Simikić oglašeni su krivim da su, radnjama opisanim u osuđujućem dijelu izreke presude, počinili krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama. Sud im je izrekao kazne zatvora u trajanju od po jednu godinu. Istom presudom optuženi Adis Velagić oslobođen je od optužbe jer nije dokazano da je radnjama opisanim u oslobađajućem dijelu izreke počinio krivično djelo neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZBiH, saopćeno je iz Suda BiH.